matematykaszkolna.pl
monotonicznosc itp misia: Piszę jeszcze raz gdyż ktoś za mnie napisał, że już to zadanie ogarnęłam. Nadal nie wiem jak za to się zabrać. Dane są dwie funkcje f(x) = px2 oraz g(x) = x − q . Wyznacz funkcje I(x) oraz F(x), które są odpowiednio iloczynem i ilorazem danych funkcji f(x) i g(x). Nazwij uzyskane funkcje i wyznacz ich pochodne. Dla każdej z funkcji I(x) oraz F(x): a) Wyznacz (jezeli istnieje) przedzial, w którym funkcja rosnie coraz szyb− ciej. b) Przedstaw charakterystyk¦ monotoniczno±ci tej funkcji. d) Sprawd¹ czy i jakie punkty ekstremalne ma ta funkcja. c) Przedstaw charakterystyk¦ monotoniczno±ci funkcji na przedziale [1, 3]. Podaj najwi¦ksz¡ i najmniejsz¡ warto±¢ funkcji na tym przedziale. Dla jakich argumentów sa one osiagniete?
12 maj 16:51
Basia: L(x) = px2(x−q) = px3 − pqx2 wielomian trzeciego stopnia dla p≠0, funkcja stała dla p=0 (L(x)=0)
 px2 
F(x) =

x−q 
dla p≠0 funkcja wymierna, dla p=0 funkcja stała policz teraz pochodne tych funkcji i zbadaj ich zachowanie myślę, że przypadek p=0 można sobie podarować natomiast jeżeli p,q nie zostały dodatkowe opisane trzeba będzie rozważać różne przypadki np. L'(x) = 3px2 − 2pqx = px(3x − 2q) dla p>0 i q>0 mamy x∊(−;0) ⇒ L'(x)>0 ⇒ L(x) rośnie x∊(0;2q3) ⇒ L'(x)<0 ⇒ L(x) maleje x∊(2q3;+) ⇒ L'(x)>0 ⇒ L(x) rośnie stąd: xmax = 0 i xmin = 2q3 dla p>0 i q=0............. itd. co do (a) to liczymy jak sądzę tempo wzrostu funkcji albo elastyczność funkcji nie wiem jak was uczyli
12 maj 17:34