Basia:
L(x) = px
2(x−q) = px
3 − pqx
2
wielomian trzeciego stopnia dla p≠0, funkcja stała dla p=0 (L(x)=0)
dla p≠0 funkcja wymierna, dla p=0 funkcja stała
policz teraz pochodne tych funkcji i zbadaj ich zachowanie
myślę, że przypadek p=0 można sobie podarować
natomiast jeżeli p,q nie zostały dodatkowe opisane trzeba będzie rozważać różne przypadki
np.
L'(x) = 3px
2 − 2pqx = px(3x − 2q)
dla p>0 i q>0 mamy
x∊(−
∞;0) ⇒ L'(x)>0 ⇒ L(x) rośnie
x∊(0;
2q3) ⇒ L'(x)<0 ⇒ L(x) maleje
x∊(
2q3;+
∞) ⇒ L'(x)>0 ⇒ L(x) rośnie
stąd: x
max = 0 i x
min =
2q3
dla p>0 i q=0.............
itd.
co do (a) to liczymy jak sądzę tempo wzrostu funkcji albo elastyczność funkcji
nie wiem jak was uczyli