Rozwiąż nierówność
Aj: h) (2−3x)
2−6(3x−1)≤−(1−4x)(2x−1)
i prosze o krociutkie wytlumaczenie
12 maj 16:43
Aj: dałby ktos rade?
12 maj 16:54
Basiek: Przemnażasz, wszystko na jedną stronę, postać iloczynowa i "wężykiem" sprawdzasz znak.
12 maj 16:54
Aj: oki.
−(1−4x)(2x−1) a to mnoze "kazde przez siebie"?
12 maj 16:59
Basiek: No, owszem.
12 maj 17:00
Aj: no i po przerzuceniu i tp wyszlo wam moze: 9−11x2−12x≤0
<modli sie>
12 maj 17:06
Basiek: x2−24x+9≤0
12 maj 17:07
Aj: kurde

napisze przedostatnie działanie:
4−12x
2+9x
2−18x+6≤−2x+1+8x
2−4x
mamy do tego momentu tak samo?
12 maj 17:09
Ajtek: 4−12x...
12 maj 17:10
12 maj 17:11
Aj: i polecialo zadanie..oki dalej pewno tez zle..
12 maj 17:11
Basiek: Uroki matematyki

Cześć
Ajtek
12 maj 17:11
Aj: Baisek nie czaje tej strony..
12 maj 17:12
Basiek: Wklepujesz równanie/nierówność/ funkcję −> wyskakuje Ci wykres i rozwiązanie, gdzieś tam, przy
okazji też niektóre możliwe postaci.

Można sobie tym sprawdzać, jeśli nie ma się odp. do zadań
12 maj 17:13
Ajtek:
Witaj
Basiek 
. Z czego się tak cieszysz?
12 maj 17:13
Aj: dziekuje bardzo

dobra...od nowa robie to cholerne zadanie :X
12 maj 17:13
Basiek: Rób, rób.
Ja zawsze "ścieszona" jestem, przynajmniej tak mawiają.
12 maj 17:14
Aj: dobra.. a co powiedziecie na to, po wyliczeniu nawiasow i tp?
4−12x+9x
2−18x+6≤−2x+1+8x
2−4x
<modli sie

>
12 maj 17:17
Basiek:
12 maj 17:19
Aj: i koncowo wyszlo tak...
9−34x+3x
2≤0
jestem juz na mecie?
12 maj 17:21
Ajtek:
Działaj dalej.
Basiek już myślałem, że moja obecność spowodowała radość, a tu nici z tego

.
12 maj 17:21
Mila: (2−3x)2−6(3x−1)≤−(1−4x)(2x−1)
4−12x+9x2−18x+6≤−(2x−1−8x2+4x)
9x2−30x+10≤−(−8x2+6x−1)
9x2−30x+10≤8x2−6x+1
x2−24x+9≤0 dalej licz
12 maj 17:23
Basiek: 17:07 podałam Ci wynik. Jest źle

Półmetek nieosiągnięty.

Oj tam, oj tam. Uznajmy, że Twoja obecność. Co tam słychać w szerokim świecie?
12 maj 17:24
Ajtek:
Pochmurno i zimno, spać się chce
12 maj 17:25
Basiek: Jak to co dzień...

też mi nowość
12 maj 17:26
Aj: Mila dziekuje, teraz patrze i poprawiam bledy moje patrzac na porawne rozwiazanie

teraz sie biore za Δ
Basiek no juz widze
12 maj 17:27
Aj: Δ wyszla 540....
12 maj 17:28
Aj: i jak tu pierwiastek zrobic?

do miejsc zerowych...
12 maj 17:28
Basiek: √Δ=6√15
12 maj 17:29
Aj: Basiek dzieks
12 maj 17:30
Mila: Tak pomyślałam, że możesz mieć pewne błędy.
Powodzenia dalej.
12 maj 17:32
Aj: kurcze..teraz sie klania taki problem..
24−6[pierwiastek]5 podzielic(kreska) na dwa.... jak to sie rozwiazuje?
12 maj 17:32
Basiek: Rozłóż na dwa pierwiastki
12 maj 17:34
Basiek: *ułamki.

Jej...
12 maj 17:35
Aj: 24−6pierwiastek15 a potem 24+6pierwiastek15?
12 maj 17:35
Aj: ulamki? kurczaki,...ale co ? jak? ja nie wiem co ty piszesz...
12 maj 17:36
picia: wyciagnij 2 przed nawias w liczniku
12 maj 17:37
Aj: dobra, i tak tego nie zczaje:(
dzieki wielkie za poczatek zadania

bardzo bardzo!
12 maj 17:39
picia: zostanie Ci 12−3√15
12 maj 17:40
Basiek: | 24−6√15 | | 24 | |
| = |
| −U{6√15]{2}= 12−3√15 |
| 2 | | 2 | |
12 maj 17:40
Aj: pokłony
12 maj 17:43
Mila: | | 24−6√15 | | 6*(4−√15) | |
x1= |
| = |
| =3(4−√15) |
| | 2 | | 2 | |
drugi pierwiastek zrób sam
12 maj 17:43
Aj: drugie to bedzie tylko znak trzeba zmienic
12 maj 17:43
Basiek: Tak. A potem jeszcze x∊.....
12 maj 17:46
picia: si
12 maj 17:46