całki
głupol: całki : oblicz pole figury ograniczonej krzywymi : x=y
2−4 , x=y−2
z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi
12 maj 16:42
12 maj 16:45
głupol: chodzi mi bardziej o to jak to narysować własnie

bo wzór ten znam i podobne całki robiłem.
Konkretnie nie wiem jak sobie poradzic na rysunku z x=y
2−4
12 maj 16:55
Krzysiek: a jak zamienisz literki to potrafisz narysować: y=x2 −4 ?
12 maj 16:57
głupol: tak. to to samo?
12 maj 17:02
Krzysiek: tyle samo pole będzie wynosiło, tylko oczywiście pionowa oś w układzie teraz będzie 'y', a
pozioma 'x' więc będziemy całkować po 'x'
12 maj 17:04
głupol: ok, dzięki
12 maj 17:30