rozwiaz rownania
sylwia: rozwiąz równania z założeniem. ( niewiem jak zrobic kreske ulamkowa to pisze `przez` zeby bylo
wiadomo o co chodzi)
a) 4x−3x2 przez 3x2−x = 0
b) 2x2+x przez 1−x =0
c) −x2+2x−7 przez 4x2+9x+5 = 0
d)3x2+5x−2 przez 3x2−1 = 0
e)6x2+7x−3 przez −2x2+3x+9 =0
f) x2−3x+1 przez −5x2+4x−1 =0
12 maj 16:21
picia: ulamki i inne rzeczy jak sie robi to po lewej stronie masz "Kliknij po wiecej przykładów"
założenia to wszedzie mianownik ≠0
a potem licznik=0 i to wyliczasz i sprawdzasz z dziedzina
12 maj 16:29
sylwia: no dobra co do zalozenia to wiem ale nie wiem jak dalej wyliczyc
12 maj 16:32
picia:
3x
2−x≠0
x(3x−1)≠0
4x−3x
2=0
x(4−3x)=0
| | 4 | |
0 nie nalezy do dziedziny wiec rozwiazaniem jest x= |
| |
| | 3 | |
12 maj 16:35
sylwia: a moglabys mi pomuc z tego dalej ? bo zbytnio nie kumam tego tematu a musze zaliczyc
12 maj 16:40
picia: a co mam jeszcze wyjasnic?liczysz tylko dwie rzeczy. zeby mianownik byl rozny od 0 a licznik
przyrownujesz do 0 i sprawdzasz z tym co wczesniej wyliczylas. acha i jak juz to moglBYM
12 maj 16:44
konrad: "bo zbytnio nie kumam"
czas najwyższy skumać
12 maj 17:13
Mila: 1−x≠0⇔x≠1
2x
2+x =0⇔x(2x+1)=0⇔x=0⋁2x+1=0⇔
x=0⋁x=−0,5
12 maj 17:15