Pochodne
Maslanek: Obliczyć wartość drugiej pochodnej w punkcie x=2...
| | (−2x−4)(x2−3x)2 − 2(x2−3x)(2x−3)(−x2−4x+6) | |
y'' = |
| |
| | (x2−3x)4 | |
| | −8*4 − 2*(−2)*1*(−6) | | −32 − 24 | |
y''(2) = |
| = |
| . |
| | 16 | | 16 | |
| | 1 | |
Prawidłowa odpowiedź to y''(2)=− |
| . |
| | 2 | |
Znowu jakiś durny błąd przy minusie. Ale nie widzę tego

Także... proszę
12 maj 16:12
Ajtek: Skąd 2x−3 w drugiej pochodnej w liczniku?
12 maj 16:23
12 maj 16:29
psik: skąd w liczniku w pierwszej pochodnej masz takie coś :S
12 maj 16:33
Ajtek:
| | 1 | |
Wychodzi − |
| , zaraz wrzucę. |
| | 2 | |
12 maj 16:36
psik: okej już wiem.
12 maj 16:37
12 maj 16:39
Ajtek:
Nie wychodzi, pomyliłem się w liczeniu

.
12 maj 16:41
Maslanek: | | 1 | | 56 | | 28 | | 7 | |
Według odpowiedzi − |
| . U mnie to wychodzi − |
| = − |
| = − |
| . |
| | 2 | | 16 | | 8 | | 2 | |
Hm... dokładnie tyle co przy Wolframie. W takim razie błąd w odpowiedziach,
Maslanek 1:15 Włodarski, Krysicki
12 maj 21:26