Wyznacz wszystkie wartości m
Karola: zadanie1
a)funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)=−23x +4 . oblicz wartość wyrażenie 2*
f(−12)+3*f(9)
b) oblicz , dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości ujemne
zadanie2
Wyznacz wszystkie wartości m , dla których funkcja liniowa f(x)=(−2m+6)x +2 jest:
a) stała
b) rosnąca
c) malejąca
Proszę o pomoc
12 maj 16:02
picia:
w zad1 a) po prostu za x podstawiasz −12,9
b) −{2}{3}x+4<o i rozwiaz
zad2. a<0 malejaca, a>0 rosnaca, a=0 stala
12 maj 16:17
Mila: | | 2 | |
f(−12) =− |
| *(−12)+4=... |
| | 3 | |
| | 2 | |
f(9) =− |
| *9+4=..oblicz i podstaw do podanego wzoru |
| | 3 | |
12 maj 17:06
Karola: dziękuję
13 maj 12:19