funkcja
maja: Witam,pomożecie? f(x)=(2x,−4) Podaj największą i najmniejszą wartość tej funkcji w przedziale
domkniętym od (−2,3) Określić monotoniczność tej funkcji.
12 maj 15:49
maja:
12 maj 16:36
maja: Nikt mi nie pomoże?:(
12 maj 17:18
Mila: Popraw treść.
12 maj 17:24
maja: f(x)=2x−4 podaj największą i najmniejszą wartość tej funkcji w przedziale domkniętym od <−2,3>
Określić monotoniczność tej funkcji
12 maj 17:43
Mila: a=2 >0 funkcja jest rosnąca
f(−2)=2*(−2)−4=...
f(3)=2*3−4=...oblicz i daj odpowiedź
12 maj 17:46
Basia:
przecież to funkcja liniowa rosnąca, bo a=2>0 ⇒
w przedziale <−2;3> fmin = f(−2)= ......policz, a fmax = f(3)=....... policz
12 maj 17:46
Ajtek:
Podstaw do wzoru funkcji w miejsce x −2 i 3, o tak:
f(−2)=2*(−2)−4=...
f(3)=2*3−4=...
Zobacz, która wartość jest mniejsza, to ona będzie najmniejszą wartością funkcji w podanym
przedziale, a większa będzie największą wartością.
Monotnoniczność:
Patrzysz na to, jaka liczba stoi przed x.
f(x)=
2x−4,
jest ona >0 czyli funkcja jest rosnąca

.
12 maj 17:49
maja: dzięki za pomoc,to moje ostatnie zadanie (z25) na zaliczenie jutro (już mam kręćka) MÓJ WYNIK
to: −8 i 2
12 maj 18:15
picia: dobrze. najmniejsza wartosc to −8 a najwieksza 2 w podanym przedziale.
12 maj 18:20
maja: zawsze mogę na was liczyć

dzięki
12 maj 18:36
Mila: Powodzenia.
12 maj 18:38
maja: hm...mam nadzieje,ze się jutro uda bo ta (cała) geometria to dla mnie porażka
12 maj 18:52