udowodnij, ze prosta
Natalia: udowodnij, ze prosta m:y=−2x−1 jest styczna do okregu o:x(kwadratu)− 6x+y(kwadrat)+4y=−8
12 maj 15:42
Bezimienny: x
2 − 6x +y
2 +4y = −8
y = −2x −1
x
2 − 6x + (−2x−1)
2 + 4(−2x−1) = −8
x
2 − 6x + 4x
2 + 4x + 1 − 8x − 4 + 8 = 0
5x
2 − 10x + 5 = 0
x
2 − 2x + 1 = 0
Δ = 4 − 4 = 0
y = −3
Punkt wspólny jest tylko jeden a jest to prosta i orkag więc prosta jest styczna do okregu.
12 maj 16:16
Mila: II sposób
odległość prostej od środka okręgu jest równa r.
napisz równanie okręgu w postaci kanonicznej, wyznacz r i skorzystaj ze wzoru na odległość
punktu od prostej.
12 maj 17:30