wykladzina dywanowa w jednym z pokoi
Natalia: wykladzina dywanowa w jednym z pokoi (ksztalt prostokata) zostala obszyta ozdobna tasma o
dlugosci 18 m , Oblicz wymiary i pole tej wykladziny , jesli jej pole powierzchni jest
najwieksze z mozliwych
12 maj 15:19
Patronus:
a − I bok
9−2a − II bok
P(a) = a(9−2a) = −2a2 − 9a
Największa wartość tej funkcji jest w punkcie wierzchołkowym znajdź go i masz odp.
12 maj 15:21
Maslanek: P=a*b
b=9−a
P = a(9−a).
Pmax dla a=4,5 (wierzchołek paraboli opisanej takim wzorem).
12 maj 15:22
Maslanek: Pat, 2a+2b = 18 ⇒ a=9−b.
12 maj 15:22
Patronus: oczywiście − zawsze jak liczę "w powietrzu" to mi coś umknie...
12 maj 15:24