Fizyka - praca domowa , termodynamika.
Ratarcia: Z równi pochyłej wysokości 1m i kącie nachylenia do poziomu 30 stopni, zsuwa się ciało o masie
2kg. Współczynnik tarcia dynamicznego ciała o równie 0,3. Ile ciepła wydzieli się by wskutek
tarcia?
12 maj 14:58
Maslanek:

| | FN | |
cos a = |
| ⇒ FN = FG * cos a |
| | FG | |
| | √3 | |
T = FN * u = 20N * |
| * 0,3 = 3√3 N |
| | 2 | |
| | H | |
W = F*s = 3√3N * |
| = 3√3N * 20m = 60√3 J = Q |
| | sin a | |
12 maj 15:17
Ratarcia: dziękuję
12 maj 15:45
Obywatel:
nie ma za co .rozwiązanie jest błędne [Q=mghμctgα−poprawne].
12 maj 20:44
Maslanek: Rozwiązanie jest poprawne. Odpowiedź jest błędna
| | H | |
Jak łatwo zauważyć |
| = 2m − a nie 20m  |
| | sin a | |
Także Q=6
√3.
12 maj 21:22
Maslanek: Ale gdybyś Obywatelu mógł rozwinąć skąd to się bierze, to będę wdzięczny

.
12 maj 21:28
Ratarcia: ja również będę wdzięczna bo nic z tego nie jarzę
12 maj 21:44
Maslanek: Podbijam...
13 maj 12:45
Obywatel: korzystając z okazji że rozpanoszona telewizyjno−psychiatryczno−dygnitarska uprzywilejowana(z
jakiego tytułu?) anonimowa prostytutka
odblokowała przejściowo moje wypowiedzi(a w ogóle co takie blokowanie ma wspólnego z kulturą
studencką)stwierdzam ,że po poprawce autorskiej,rozwiązanie Maslanka jest poprawne,aczkolwiek
nieco
chaotyczne[20N−? 2kg9,8ms−2]
14 maj 08:38
ania: I Maslanek i Obywatel podali ten sam wzór na Q
14 maj 10:21
ania: F
G=mg
F
N=F
G*cosα=mgcosα
T=F
N*u=mgcosα * u
| | cosα | |
W=T*h/sinα=mgcosα * u *h /sinα=mg*h*u* |
| =mghuctgα
|
| | sinα | |
14 maj 10:27