oblicz długości boków tego czworokąta.
Phantom: Wiadomo, że : 2x,4x,6x+1,3x+2 są długościami kolejnych boków czworokąta, który można opisać na
okręgu. oblicz długości boków tego czworokąta.
12 maj 14:45
Basiek: x>0
By można było opisać:
2x+6x+1=4x+3x+2 => x=
12 maj 14:47
Mila: Skorzystaj z własności, że sumy długości boków przeciwległych są równe.
12 maj 14:48
Basia:
wskazówka: w czworokącie opisanym na okręgu sumy długości przeciwległych boków są równe
12 maj 14:48
Mila: Witaj Basiu.
12 maj 14:49
Phantom: czyli,
x>0
By można było opisać:
2x+6x+1=4x+3x+2 => x=1
czyli długości boków wynoszą 2, 4, 7 , 5 ?
12 maj 15:14