planimetria
Magda: 1. Ramiona trapezu maja długość 5 i 6, a dłuższa podstawa −10. Oblicz długość krótszej
podstawy, jeżeli wysokość trapezu wynosi 4
2. Bok rombu ma długość 5, a wysokość rombu 4. oblicz długośći przekątnych
3. stosunek pól trzech parami stycznych zewnętrznie okręgów wynosi 1:4:9. Uzasadnij ze środki
tych okręgów są wierzchołkami trójkąta prostokatnego
12 maj 14:40
kinga:

zadanie1
a
2+b
2=c
2
a
2=x
2
x
2=c
2−b
2
x
2=6
2−4
2=36−16=20
x=2{5}
z
2=25−16=9
z=3
y=10 − (z+x)= 10−(3+2{5})=10−3−2{5}= 7 − 2{5}
12 maj 15:18
kinga: {5} to jest √5
12 maj 15:19