współrzędne punktów wspólnych okręgu z osiami układu współrzędnych
Jagoda: Wyznacz współrzędne punktów wspólnych okręgu z osiami układu współrzędnych:
a) x2+(y−3)2=25
b) (x−5)2+y2=169
c) (x+2)2+(y−1)2=5
d) x2+y2−6x+2y=0
e) x2+y2+10x−6y+9=0
f) x2+y2−6x+10y+16=0
12 maj 14:29
Maslanek: Wiesz, że jeśli będzie wspólne z osią OX, to punkty będą postaci (0, y), a jak z osią OY to (x,
0).
Także tak sobie wstawiasz do każdego przypadku i punkty powychodzą
12 maj 14:33
Mila: a) oś OX
y=0 ⇒x2+(0−3)2=25 rozwiąż
oś OY:
x=0
02+(y−3)2=25 rozwiąż
12 maj 14:35
Basia:
wszystkie punkty leżące na osi OX mają rzędną y=0
wszystkie punkty leżące na osi OY mają odciętą x=0
czyli:
jeżeli szukamy punktu przecięcia z osią OX za y podstawiamy 0
x
2+(0−3)
2 = 25
x
2 +9 = 25
x
2−16=0
(x−4)(x+4)=0
x=4 lub x=−4
i mamy dwa punkty A(−4;0) i B(4;0)
jeżeli szukamy punktu przecięcia z osią OY za x podstawiamy 0
0
2+(y−3)
2 = 25
y
2−6x+9−25=0
y
2−6x−16=0
Δ = 36−4*1*(−16) = 100
i mamy punkty C(0;−2) i D(0;8)
pozostałe rozwiązujesz identycznie
12 maj 14:38
mari: basia to jest na pewno dobre rozwiązanie bo widziałam jeszce cos takiego :
dla y=0
(x−3)²+2²−36=0
x²−6x+9+4−36=0
x²−6x−23=0
Δ=36+92=128
√Δ=√64*2=8√2
x= 3−4√2 v x=3+4√2
ktore jest prawidłowe?
9 cze 15:33