geom.analityczna
Kasiaula: Punkty A(−2,−1) oraz B(−1,2) są wierzchołkami równoległoboku o środku symetrii S(1,0).Wyznacz
współrzędne wierzchołka D.Oblicz pole i obwód tego równoległoboku.
12 maj 14:10
Gustlik: Z wektorów:
A(−2,−1)
B(−1,2)
S(1,0)
AB→=[−1−(−2), 2−(−1)]=[1, 3]
AS→=[1−(−2), 0−(−1)]=[3, 1]
SC→=[3, 1]
SC=[x−1, y−0]=[x−1, y]
x−1=3 y=1
x=4
C=(4, 1)
AB→=DC→=[1, 3]
DC→=[4−x, 1−y]
4−x=1 1−y=3
−x=−3 −y=2
x=3 y=−2
D=(3, −2)
AD→=[3−(−2), −2−(−1)]=[5, −1]
Wyznacznik wektorów
d(AB→, AD→)=
| 1 3 |
| 5 −1 |
=1*(−1)−3*5=−1−15=−16
Pole=|d(AB→, AD→)|=|−16|=16
|AB→|=√12+32=√10
|AD→|=√52+(−1)2=√26
Obw=2√10+2√26
12 maj 15:34