Okreś wzór na n-ty wyrazciągu geometrycznego, jeżeli
xcv: a1=3
q=1/2
an=a1* qn−1
an= 3*1/2n−1
Co mam podstawić pod n?
12 maj 13:15
xcv: Czy może ma tak zostać?
12 maj 13:15
Ajtek:
Numer wyrazu, który chcesz policzyć, np. 3
12 maj 13:16
Maslanek: Można jeszcze tak:
an=3*21−n
12 maj 13:17
xcv: Ale jeśli mam tylko napisać wzór na n−ty wyraz to ma tak zostać?
12 maj 13:18
Maslanek: mhm
12 maj 13:19
xcv: Bo to już jest całkowity wzór na n−ty wyraz
12 maj 13:20
xcv: Dzięki
12 maj 13:20
Ajtek: Tak, ewentualnie tak jak napisał
Maslanek, to jest to samo

.
12 maj 13:20