Liczby x-3, 2x, 5x+18 są 7., 8. i 9. wyrazem ciągu geometrycznego.
xcv: Liczby x−3, 2x, 5x+18 są 7., 8. i 9. wyrazem ciągu geometrycznego.
a)Oblicz x
b) oblicz q i podaj jego pierwszy wyraz
12 maj 13:04
xcv: Również proszę o wytłumaczenie.
12 maj 13:05
picia: sprawdzian z ciagow sie szykuje co?

(2x)
2=(x−3)(5x+18) no i policzysz x
12 maj 13:07
Basiek: z definicji ciągu geom:
(2x)
2= (x−3)(5x+18)
x=−9 lub x=6
Wyrazy ciągu dla x= −9
dla x= 6
3, 12 , 48 q=4
Wyrazy pierwsze spokojnie sobie doliczysz
12 maj 13:08
12 maj 13:09
xcv: Dzięki, doliczę.
12 maj 13:09
xcv: Picia: No niestety...
12 maj 13:10
Basiek: a
n= a
1*q
n−1
| | a7 | |
więc np.... a7=a1* q6 => a1= |
| |
| | q6 | |
12 maj 13:10
Maslanek: Wspaniale się uzupełniacie...
12 maj 13:12