uzasadnij, że ciąg an jest geometryczny
xcv: an=42/5
Proszę również o wytłumaczenie.
12 maj 12:39
picia: zapisz poprawnie
12 maj 12:41
Maslanek: | an | | 42/5 | |
| = |
| = 1 = const. = q. |
| an−1 | | 42/5 | |
Jest to ciąg geometryczny stały.
12 maj 12:42
12 maj 12:44
Maslanek: W ten sam sposób... q=4
Żadna to różnica
12 maj 12:47
Alkain: No to zmienia postać rzeczy...
| an+1 | | | | 4n+1 | | 4n*4 | |
| = |
| = |
| = |
| =4 |
| an | | | | 4n | | 4n | |
ciąg jest geometryczny q=4.
12 maj 12:47
picia: toworzysz nastepny wyraz i dzielisz przez a
n.
i to dzielisz przez a
n. jesli q wyjdzie stale (niezalezne od n) to jest to c geometryczny.
12 maj 12:48
picia: juz masz pelne rozwiazanie
12 maj 12:49