oblicz x wiedząc że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby
a: Wyznaczyć x.
x, 2x+1, 3
2x+1= x+3/2 mnożę przez 2 aby usunąć mianownik
4x+2= 2x+6/2
4x+2= x+3
3x= 1 x= 1/3
w rozwiązaniu jest 2/3, więc co jest nie tak?
12 maj 12:28
xcv: Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.
an= n2−2n−24
12 maj 12:32
Alkain: a
1=x
a
2=2x+1
a
3=3
2(2x+1)=x+3
4x+2=x+3
3x=1
Dobrze Ci wyszło, pewnie błąd w odpowiedziach
12 maj 12:32
Alkain: xcv może napisz co trzeba rozwiązać...
12 maj 12:33
xcv: Aha, dzięki bardzo
12 maj 12:34
xcv: Oblicz ile wyrazów ujemnych ma ciąg określony tym wzorem
Jeszcze raz dzięki, bo zapomniałem o treści zad.
12 maj 12:35
Maslanek: n∊N+
an<0
n2−2n−24<0
(n−6)(n+4)<0
n∊(−4,6)
Zatem n∊{1,2,3,4,5}
12 maj 12:41
Alkain: n2−2n−24
Δ=4+4*24*1
Δ=100
n1=6
n2=−4
To ciąg więc wartości mniejsze od 0 w przedziale <1,6) ∊N
Więc 5 wyrazów mniejszych od 0.
12 maj 12:41