fizyka
tn: fizyka
Praca wyjścia dla metalowej płytki wynosi 1,5eV. Czy zostanie wybity elektron jeżeli padający
foton ma długość 40nm.
Jak ugryźć to zadanie,
co znaczy że elektron zostanie wybity?
2. Metal naświetlono 100fotonami o energii 10eV każdy i 200 fotonami o energii 2eV każdy. Ile
maksymalnie elektronów może być wybitych jeżeli praca wyjścia dla tego metalu wynosi 4e.
Jaką energię mają fotoelektrony?
12 maj 11:00
12 maj 11:35
Trivial:
W drugim jest chyba literówka przy pracy, 4eV.
Podobnie jak w pierwszym, należy sprawdzić, czy zachodzi warunek:
(energia fotonu) > (praca wyjścia)
10eV > 4eV ? → Tak.
2eV > 4eV ? → Nie.
Czyli tylko fotony o energii 10eV mogą wybić elektrony (maksymalnie 100). Ze wzoru Einsteina
mamy:
hf = W + EK
EK = hf − W = 10eV − 4eV = 6eV.
12 maj 11:48
tn: I Ty mówisz, że jesteś słaby z fizyki?
Przecież umiesz fizykę
12 maj 11:50
Trivial:
Miałem cały semestr różnych takich rzeczy. Wiele z nich bazowało na efekcie fotoelektrycznym,
który jest prosty jak powyższe równanie, więc pamiętam co nieco.

Dobrze że już nie mam tego
przedmiotu.
12 maj 11:53
tn: A jesteś na informatyce?
12 maj 12:01
tn: Więc też mnie to czeka! Mam poważne zaległości z fizyki
12 maj 12:01
Trivial: Ja nie znałem zasad dynamiki Newtona i jakoś sobie poradziłem.

Na początku same 2, ale po
miesiącu się odbiłem.
12 maj 12:04
tn: same 2? czyli oblewałeś egzamin za egazminem?
w jaki sposób się tak odbiłeś i po ilu atakują fizyką?
12 maj 13:26
Daniel: nie uczcie się FIZYKI bo CKE nas oszukało na maturze w tym roku
12 maj 13:40
Daniel: smieszni "eksperci" z interi z edulandi nie umieli dobrze rozwiązać zadan
12 maj 13:40
Trivial: same 2 z kolokwiów, odpowiedzi, itd.
12 maj 13:55
Trivial: egzamin zdałem szczęśliwie na −3
12 maj 13:55
tn: chyba jedna ucieknę na informatykę uniwersytecka
12 maj 16:21
tn: A kiedy i dlaczego zachodzi polaryzacja?
12 maj 17:52
Mateusz:
Na uniwersyteckiej tez jest fizyka

nie ominie cie ona
12 maj 18:32