proszę o pomoc trzeba rozwiązać to równanie
Lena: | | 1 | | 1 | |
3,5( x + |
| ) − (x2 + |
| ) = 4,5 |
| | x | | x 2 | |
12 maj 09:38
12 maj 09:42
Lena: a co to jest t?
12 maj 09:46
Aga1.: t jest to pomocnicza zmienna.
Zamiast podanego równania rozwiązujesz prostsze równanie
3,5t−(t2−2)=4,5
12 maj 10:33
Lena: dlaczego odjąć 2
12 maj 11:58
Lena: 
jak to dokończyć

?
12 maj 12:16
Saizou : | | 1 | |
−t2+3,5t+−2,5=0 oblicz t, a następnie t=x+ |
| |
| | x | |
12 maj 12:19
Lena: właśnie ile wyjdzie t
12 maj 12:25
Saizou : Δ=12,25−10=2,25
√Δ=1,5
| | −3,5−1,5 | | −5 | |
t1= |
| = |
| =2,5
|
| | −2 | | −2 | |
12 maj 12:29
Lena: Saizou możesz skończyć to zadanie
12 maj 12:39
Saizou : 2,5x=x
2+1
x
2−2,5x+1=0
Δ=6,25−4=2,25
√Δ=1,5
x=x
2+1
x
2−x+1=0
Δ=1−4=−3 brak rozwiązań
12 maj 12:43
Lena: dzięki
12 maj 12:46