wiesz cos? prosze pomoż
Daniel: Od Daniela pytania dla studentów 
Zadanie polega na tym, aby pokrótce przedstawic mi informacje na temat kierunkow studiów które
umiescilem ponizej.
Piszcie wszystko co tylko wiecie o danym kierunku i gdzie najlepiej go studiowac
oraz co mozemy po nim robic , a takze czego tam będe się uczyc.
1.
−budownictwo
2.
−energetyka, na MEiL
3.
−mechatronika
4.
−elektronika, informatyka i telekomunikacja
5.
−lotnictwo i kosmonautyka, na MEiL
6.
−automatyka i robotyka − wydział elektryki
7.
−geodezja i kartografia
8.
−mechanika i budowa maszyn , na MEiL
dzięki za wszelkie informacje.
MEiL − wydział mechaniczny energetyki i lotnictwa
12 maj 00:08
Daniel: <refresh>
12 maj 10:40
Homer: 3− mechatronika
− Politechnika Śląska, MT− tam ja studiuję. (opcjonalnie na wydz. Elektroniki, albo Górnictwa i
geologi (

) , albo AGH − chore progi punktowe, uczą tak samo).
− Projektowanie, programowanie, budowanie różnego typu maszyn produkcyjnych, sterowników,
zabawek, w zasadzie to wszystkiego co ma w sobie jakieś sterowanie.
− Pierwszy semestr wybitnie nudny (zależy co kto lubi). Generalnie uczysz się sporo na temat
frezarek, tokarek, dłutownic i innych badziewi, co nieco na temat maszyn CNC. Na każdych
laborkach obowiązkowa wejściówka. Pytają. Poważnie. I wyrzucają. Oprócz tego trzeba przysiąść
nad mechaniką (liczenie kratownic, obciążeń, układy płaskie, przestrzenne itd. + laborki −
trochę uczenia na wejściówki i choćbyś wszystko wykuł to i tak nie ma pewności, że zostaniesz

. (Witamy na MT!))− dodam, że mechanika to najbardziej punktowany przedmiot. Oprócz tego
standardowo matematyka, fizyka, jakaś socjologia. Podstawy programowania mechatronicznego
(taka zabawa jakimiś samochodzikami, zbiornikami − wszystko wirtualnie, na komputerach),
informatyka − linux, sieci itd. − generalnie spore podstawy. Podstawy nauki o materiałach
(Chwała Ci Panie za pomoc przy zaliczeniu wykładu...

) i to tyle. Ogólnie to dużo roboty
ze sprawozdaniami (wszystko ręcznie), wejściówkami itd. Da się przeżyć.
− Semestr drugi − Głównie się giba przy Projektowaniu. Rysunki techniczne, Grafika inżynierska,
Inwentor (podstawy), ponadto część druga maszynoznawstwa − czyli powrót do frezarek, kół
zębatych, wiertarek + projektowanie procesów technologicznych (czyli zaplanuj, dobierz
narzędzia do produkcji 1000 szt. kół zębatych o takich zębach i takim rozmiarze.).
Materiałoznawstwo (wersja bardziej lajtowa), mechanika (jak dla mnie to pierwszy semestr był
lajtowy w porównaniu z drugim − ogólnie to przeje****, ale pewnie da się zaliczyć (sporo osób
zostawia na wrzesień). Podstawy robotyki − programujesz roboty − fajna sprawa, chyba
najciekawsze zajęcia. + standardowo matematyka, informatyka (

). Ogólnie jeśli o
sprawozdania chodzi to roboty chyba mniej, aczkolwiek sesja bardziej przewalona.
−semestr trzeci− siódmy − jak przejdę to Ci powiem

Generalnie im dłużej studiujesz tym bardziej kierunek robi się ciekawszy. Powtarzają to prawie
wszyscy, że z początku jest nudno, ale później robi się znacznie ciekawiej.
Główny pogrom z tego co słyszałem to PKM (podstawy konstrukcji maszyn), b. dużo ludzi ma
warunek

).
Stypendium − z tego co słyszałem to znów ma być dofinansowanie fo mechatroniki na MT − i to
bodajże dla 50 najlepszych jest po 1000 zł miesięcznie. Obecnie na Automatyce i Robotyce na MT
są takie stypendia.
Pozdrawiam
12 maj 11:29
Daniel: Homer o to to mi chodziło własnie, troche rozjasniles mi , powodzenia zycze, obys wytrwal do
siódmego semestru . Nie wiesz jak z pracą jest po mechatronice ?
12 maj 12:53
Basiek: a europeistykę gdzie najlepiej?
12 maj 13:16
będe odświeżać co jakiś czas, moze będą ludzie którzy moją doczynienia z tymi kierunkami i
pomogą
12 maj 18:32
Trivial: Panie Danielu, wszystko to wypisane jest w syllabusach.
12 maj 19:09
karolina: Moim zdaniem budownictwo jest najlepsze, jakaś fajna specjalizacja i do przodu
12 maj 19:11
Daniel: @Trivial jak ja nie wiem co to syllabusy

.. jak mozesz to podeslij jakiegos linka i będzie
gitara. Na tym forum mialem na mysli to, zeby studenci wypowiadali sie na temat studiow jak
tam naprawde jest, a nie jak ktos opisal studia jakie ona są fajne

.. no ale fajnie
chociaz ze wspomniales o tych
syllabusach
12 maj 19:54
Trivial: Z jakichś przyczyn nie mogę wysyłać postów. :<
12 maj 20:09
Daniel: jak tylko będziesz mogł to wróc tutaj
12 maj 20:22
Trivial: Wychodzi na to, że mogę pisać tylko krótkie posty.
12 maj 20:23
12 maj 20:25
Daniel: wolałbym usłyszec opinię studentow, co sądzą o tych kierunkach co wymieniłem powyzej, niz
doszukiwac sie wszystkiego w syllabusach, chciałbym zeby ktos mnie zaciekawił czyms
12 maj 20:47
Basiek: "Chciałbym zeby ktos mnie zaciekawił czymś"... ?
Przemyśl, jakie masz predyspozycje, czym się interesujesz, albo co zwyczajnie Cię ciekawi, jak
chciałbyś, żeby Twoja praca wyglądała itd. A potem "baw się" w szukanie kierunku. Rozumiem, że
szukasz porady, ale Ty jesteś całkowicie niezdecydowany. Masz czas jeszcze, więc spokojnie...
12 maj 20:52
Daniel: @Basiek, problem w tym że mnie nic nie ciekawi, a jesli juz by moglo zaciekawic to sie w tym
nie wyobrazam.. np w lotnictwie , sprawdzac stan techniczny samolotow czy cos w tym stylu,
albo je naprawiac, fajna rzecz jak dla mnie, ale bardzo odpowiedzialna.
12 maj 21:09
12 maj 21:12
Daniel: No i źle radzisz w dodatku, zamiast zachęcać mnie do tego co mnie interesuje i mowic ze bedzie
dobrze, że wszystkiego się naucze, ze nie tacy jak ja robia takie rzeczy , to ty mi mowisz
zebym to wykreslil. Ale dobrze ze powiedzialas, utwierdzilas mnie w przekonaniu ze jestem do
niczego.. takze juz wiem ze nadaje sie tylko do "łopaty"

mam duzo czasu bo 5 miesiecy zeby
zarobic sobie na zaoczne studia i zacząć administracje w OLSZTYNIE . Dziekuje ide sobie
12 maj 21:18
Basiek: W ogóle, jeśli chodzi o powyższe kierunki, to wystarczy Ci zadań 3 pytania:
a) masz dużo cierpliwości i jesteś dokładny?
b) lubisz wykręcać śrubki, rozbierać różne rzeczy na części, interesuje Cię, jak to w ogóle
jest zbudowane?
c) interesujesz się informatyką w głębszym sensie niż "włączę komputer i przeglądarkę, a potem
pogram w tę gierkę?"
12 maj 21:21
Basiek: Wcale, bo wszystko przekręcasz. Ja Ci tylko powiedziałam, że Lotnictwo możesz sobie skreślić,
skoro już teraz wiesz, że nie jesteś w stanie wziąć na siebie takiej odpowiedzialności.

Poza tym− administracja, fajny kierunek, jak dla mnie; ale Ciebie chyba nie interesuje
12 maj 21:22
Daniel: a) średnio z tą cierpliowsią bywa , staram się byc dokladny ( matury tego nie pokazaly
−"kochane rachunki na matmie")
b) interesuje mnie, ale nigdy nie rozwijałem tej umiejetnosci.. zawsze umialem dobrze rozłozyc,
czesto byl problem ze złozeniem i nie zawsze dobrze wychodzilo xD
c) nie interesuje sie , bo dla mnie jest to za trudne, mimo ze bylem w klasie informatycznej
nie zdalbym matury z infy

przygotuj cos fajnego dla mnie, ide na relax z kolegami

cu
12 maj 21:29
Basiek: 2.−energetyka, na MEiL
3.−mechatronika
6.−automatyka i robotyka − wydział elektryki
8.−mechanika i budowa maszyn , na MEiL
Tyle Ci zostało
12 maj 21:31
Asyy: Ja studiuję automatykę i robotykę, ale dopiero 2 semestr więc niestety za mało wiem jeszcze
żeby opowiadać. Same ogólne przedmioty w większości..
Matma − wiadomo algebra i analiza, aktualnie jestesmy na równaniach rózniczkowych.
Infa − tu ciagle język programowania C, od podstaw także nie obawiaj się, że masz jakieś braki
w tym
Fiza − tutaj głównie ćwiczenia i laborki (trzeba oddawać sprawka, najlepiej systematycznie żeby
się zaległości nie zrobiły)
Elektrotechnika − obwody prądu stałego, zmiennego itp.
Metody numeryczne
i jeszcze kilka innych, żadnych co mogło by zaciekawić narazie

jak coś to pytaj
12 maj 22:05
Bartek: Na jakim wydziale?
12 maj 23:58
Daniel: @Basiek 2 typy dobre

energetyka i automatyka

od zawsze marze o budownictwie, tyle ze na PW sie raczej nie dostane

jeszcze mysle o elektrotechnice, a pozniej specjalizacja elektroenergetyka , dosyc ciekawie
brzmi ^^
no i ofc automatyka i robotyka na mechatronice
kurde mam 6 typow, jeden musze odrzucic ;CC
w kolejnosci:
1.budownictwo − priorytet
2.energetyka na MEiL
3.aut. i rob. na MEiL
4.elektrotechnika |
5.mechatronika |− tak samo wazne
6.aut. i rob na mechatronice |
13 maj 00:13
psik: ja chętnie się dowiem o budownictwie, architekturze i chemii na politechnice. Dziękuję
13 maj 00:34
psik: refresh?
13 maj 13:23
Kamil: niech będzie
<refresh>
13 maj 13:41
Daniel: mój brat korzystał z seriwsu i został jego nick

.. [Ppsik]] kupiłem poradnik za 11zł i
podobno mam się po nim zdecydować na co chce iść xd, czekam tylko na maila kiedy poradnik
będzie aktywny
13 maj 13:43
kylo1303: Daniel To jakby okazal sie efektywny to mozesz podeslac link lub sam poradnik, ale to
dopiero jak sam przeczytasz i uznasz ze warto. Bo ja mam dosyc wiekszy problem z wyborem
studiow i uczelni, takze mala pomoc by nie zaszkodzila.
13 maj 13:49
Daniel: narazie czytam to i zobaczymy co z tego wyjdzie

podeśle wam sam poradnik bo szkoda żebyście
wydawali na to jeszcze po 11zł
13 maj 13:54
Daniel: chcesz wiedziec jaka czeka Cię przyszłość?
Sprawdza zarobki
http://www.cdzdm.pl/pdf/Raport%20zarobkow%20w%20roznych%20branzach.pdf
Warto więc sprawdzić ile obecnie wynoszą zarobki w branżach nad którymi się zastanawiasz. Może
to mieć wpływ na Twoją decyzję, gdy będziesz miał do wyboru kilka kierunków studiów o podobnym
poziomie zainteresowania.
narazie jedna z ciekawszych rzeczy w poradniku ^^
13 maj 14:31
kylo1303: Daniel Dzięki bardzo! Przyda sie na pewno.
13 maj 14:32
Daniel: poradnik mam dostępny na stronie internetowej i trochę tego jest, pozniej przygotuje ładne pdfy
i wrzuce wam tutaj na forum
13 maj 14:40
13 maj 15:09
Daniel: OKEJ, zrobiłem juz pdfa z poradnikiem, wygląd poradnika nie jest za dobry, ale ważne są tam
umieszczone tresci, nie mialem czasu bawic sie w poprawianie pliku i posluzylem się tylko
ctrl+c i ctrl+v
http://speedy.sh/gSGBE/poradnik.pdf
13 maj 19:33
14 maj 22:29
kylo1303: Jakby co to pobralem poradnik, ale poki co nie mam czasu nawet zajrzec. W 4 dni mam
opanowac material z 3ech lat geografii, przy czym i tak wiekszosc dnia spedzam na bzdurach. A
co do kierunkow to sie oczywiscie nie wypowiem
14 maj 23:34
tomek : Ja polecam geodezje i kartografie

sam ją studiuje i pracuje w tym zawodzie

nie narzekam
nauki troche jest ale zarobki na starcie a w zasadzie przed też przyzwoite. Polecam AGH może
Uniwersytet Rolniczy KRK

albo jakaś polibuda
15 maj 00:28
gwiazda: Również polecam Geodezje i Kartografie , zależy gdzie mieszkasz , jak Warszawa to Politechnika,
w Kraków Agh lub UR , zależy jaka specjalizacja bo jest wycena nieruchomości , fotogrametria ,
geodezja inżynieryjna i geodezja górnicza , jestem na UR bo zdecydowanie lepsza wycena
nieruchomość jak dla dziewczyny, Lubisz matematykę , rysować na komputerze różne mapki w
programach . Po tym kierunku są kilka możliwości uprawnienia i własna firma , dochody są
naprawdę dobre. Faceci głównie mierzą tachimetrami lub GPS, więc głównie praca w terenie, a
Kobiety rysują mapki , ale można w starostwie pracować, praktyka po studiach 3 lata , żeby
zrobić uprawnienia.
15 maj 09:03
15 maj 15:31
Daniel: <refresh> zawężyłem troche moje oczekiwania na temat kierunków

pozostało
−budownictwo
−energeryka na MEiL
−mechatronika
−lotnictwo i kosmonautyka na MEiL
−elektrotechnika
17 maj 10:42
Daniel: ZIOMECZKI .. temat usypia