dziedzina i monotonicznosc
ania: oblicz dziedzine i przedzialy monotonicznosci funkci y= −3x − 1/3
12 maj 00:06
picia: dziedzina to R.
jakie przedzialy monotonicznosci? to funkcja liniowa wiec jest rosnaca,malejaca lub stala...
a<0 wiec malejaca.
12 maj 00:18
ania: wlasnie nie wiem dokladnie o co chodzi,ale takie bede miala niestety zadanie na kolokwium

czyli jezeli jest −3 to wtedy stala tak? gdyby bylo 3 to rosnoca? a stala kiedy?
12 maj 12:12
12 maj 12:15
Saizou : jeśli masz funkcję w postaci y=ax+b
to funkcja:
−rośnie gdy a>0 np. y=3x+6
−maleje gdy a<0 np. −3x−0,5
−stała gdy x=0 np. y=5
12 maj 12:15
ania: dziekuje bardzo
12 maj 12:20
picia:
12 maj 12:21
ania: wiec jezeli musze podac te przedzialy to trzeba narysowac caly wykres?
12 maj 12:22
picia: a weszlas w ten link co podalem? masz funkcje liniowa. nie ma zadnych przedzialow. nie musisz
nic rysowac. patrzysz tylko na wspolczynnik kierunkowy prostej czyli a.
12 maj 12:25
ania: niby tak,ale w zadaniu wyraznie napisala,zeby podac przedzialy,wiec nie wiem...
12 maj 12:43
Maslanek: x∊(−
∞,
∞)
12 maj 12:45
picia: hehe

no chyba ze tak.
12 maj 12:52