Parabola y=ax2+bx+c przechodzi przez wierzchołki trójkąta równoramiennego ABC(zob.rysunek).
Wyprowadź wzór na pole tego trójkąta w zależności od a,b,c.
| −b−√Δ | −b+√Δ | −Δ | ||||
2P = |x2−x1|*|q| = | | − | |*| | | = | |||
| 2a | 2a | 4a |
| −b−√Δ+b−√Δ | −Δ | |||
| | |*| | | = | ||
| 2a | 4a |
| −2√Δ | −Δ | |||
| | |*| | | = | ||
| 2a | 4a |
| −√Δ | −Δ | |||
| | * | | = | ||
| a | 4a |
| Δ√Δ | Δ√Δ | |||
| | | = | = | ||
| 4a2 | 4a2 |
| (b2−4ac)*√b2−4ac | |
| 4a2 |
| (b2−4ac)*√b2−4ac | ||
P = | ||
| 8a2 |