Funkcje trygonometryczne
Ania: W okręgu o promieniu r=25 cięciwa AB jest bokiem prostokąta ABCD. Bok DC jest styczny do tego
okręgu. Oblicz obwód prostokąta, wiedząc , że kąt środkowy oparty na cięciwie AB jest równy
148 stopni.
11 maj 20:02
Eta:

Ze wzoru cosinusów:
|AB|
2= R
2+R
2−2R*R*cos148
o
cos148
o= cos(180
o−32
o)= − cos32
o = odczytaj z tablic
| | 1 | |
z tw. Pitagorasa w ΔAFO x2= R2− ( |
| |AB|)2 ⇒ x=.... |
| | 2 | |
|AD|= |BC|= EF|= R+x= .....
Ob= 2|AB|+2(R+x)=....
teraz tylko dokończ obliczenia .........
11 maj 20:34
Ela: To zadanie jest rozwiązane metodą rozszerzoną raczej..?
A czy byłby ktoś w stanie rozwiązać je korzystając z podstaw?
12 maj 13:34