?
Patryk: czy to dowód na wzór vieta (sumy)
ax
2+bx+c=0
(ax
2+bx+c)'=
2ax+b
2ax+b=0
2ax=−b
(x
1+x
2)2a=−2b
11 maj 19:43
Basiek: A nie lepiej...
ax
2+bx+c=0
Δ= b
2−4ac =>
√Δ=
√b2−4ac
| | −b−√b2−4ac−b+√b2−4ac | | −2b | | −b | |
x1+x2= |
| = |
| = |
| ? |
| | 2a | | 2a | | a | |
11 maj 19:47
Patryk: ten mó sposóbj sam wymyśliłem , chce się dowiedzieć czy jest dobry ?
11 maj 19:49
Basiek: Nie wiem, korzystasz tam z pochodnych, których nie znam. Nie jestem Ci w stanie pomóc, ale
wydaje mi się, że komplikujesz sprawę
11 maj 19:50
Patryk: ale ten twój jest tez zrozumiały ,dzięki kolezanko
11 maj 19:50
Godzio:
Dowód jest ok
11 maj 19:59
Patryk: dzieki
11 maj 20:01
11 maj 20:03
Nienor: hmm... w zasadzie wszystko wydaje się poprawne, fajny pomysł. Można jeszcze:
a(x−x
1)(x−x
2)=a(x
2−xx
1−xx
2+x
1x
2)=ax
2−ax(x
1+x
2)+ax
1x
2
z tego:
−a(x
1+x
2)=b
11 maj 20:49
Patryk: a jak wykazać poprawność drugiego wzoru ?
11 maj 20:53
Patryk: na iloczyn
11 maj 20:53
Trivial:
Można np. tak:
Policzmy wartość trójmianu ax
2 + bx + c dla x = u+v, gdzie u,v − pierwiastki tego trójmianu.
a(u+v)
2 + b(u+v) + c = a(u
2 + 2uv + v
2) + b(u+v) + 2c − c =
(au
2 + bu + c) + (av
2 + bv + c) + 2auv − c = 2auv − c.
Z kolei, korzystając ze wzoru wcześniejszego mamy:
| | b2 | | −b | |
a(u+v)2 + b(u+v) + c = a* |
| + b* |
| + c = c |
| | a2 | | a | |
Zatem:
c = 2auv − c
Pewnie istnieje jakiś prostszy sposób, ale ten przyszedł mi pierwszy na myśl.
11 maj 21:05
Nienor: postać ogólna funkcji to ax2+bx+c, a teraz porównaj to z przekształceniem i zastanów się ile
to się równa b, a ile c.
11 maj 21:09
Patryk: dzięki
11 maj 21:21
Saizou : można też tak
| −b−√Δ | | −b+√Δ | | b2−b√Δ+b√Δ−Δ | | b2−(b2−4ac) | |
| * |
| = |
| = |
| =
|
| 2a | | 2a | | 4a2 | | 4a2 | |
| b2−b2+4ac | | 4ac | | c | |
| = |
| = |
| |
| 4a2 | | 4a2 | | a | |
11 maj 21:21
Patryk: dzieki
11 maj 21:22
pigor: ... lub tpo prostu tak :
ax
2+bx+c=
a(x2+bax+ca)=a(x−x
1)(x−x
2)=
a[x2−(x1+x2)x+x1x2] ⇔
⇔
ba=−(x
1+x
2) i
ca=x
1x
2 ⇔
x1+x2=−ba i
x1x2=ca.
11 maj 22:28