Dla akiej wartości parametru d miejscem zerowym funkcji jest liczba -3?
Jak:
a) f(x)= {dx + 6 dla x< d
{2x − d dla x ≥ d
b) f(x)= {x + 3 dla x > d
{dx dla x ≤ d
11 maj 18:46
Jak:
11 maj 19:04
Jak: umie ktoś to rozwiązać
11 maj 19:38
Jak:
12 maj 09:33
Jak: jak to zacząć rozwiązywać
12 maj 09:49
Maslanek: a)
1) d>−3
−3d+6=0
d=2 − prawda
2) d≤−3
−6−d=0
d=−6 − prawda
Odp. d∊{−6,2}.
Podobnie b)
12 maj 10:06
Jak: mogę prosić o rozwiązanie jeszcze przykładu b
12 maj 11:55
Trivial:
b)
Zauważmy najpierw, że dla d=0, x=−3 jest miejscem zerowym.
dla d≠0 wyrażenie d*x nie będzie miało miejsca zerowego dla x=−3. Zatem nadziei musimy szukać w
drugiej części funkcji: x+3 =dla x=−3= 0. Czyli wystarczy tak dobrać d, aby x > d ⇔ −3 > d,
czyli
d < −3
Zatem: d∊(−∞, −3)∪{0}.
12 maj 12:03