funkcja kwadratowa
blondi: ustal znaki współczynników b i c funkcji kwadratowej f(x)=x2+bx+c, wiedząc, że x1 i x2 są jej
miejsami zerowymi oraz:
a) x1>0 ix2>0
b)x1<0 i x2>0
c) x1=0 i x2>0
kompletnie nie mam pojecia jak to zrobić, proszę o pomoc.
11 maj 18:13
123: | | −b | |
x1 + x2 = |
| ⇒ x1 + x2 = −b |
| | a | |
a) x
1 > 0 i x
2 > 0
Oba są dodatnie dlatego
b − ujemne
c − dodatnie
b) x
1 < 0 i x
2 > 0
Jedno jest dodatniej a drugie ujemne, lecz nie wiemy który pierwiastek ma większą wartość ,
dlatego trzeba rozpatrzyć 2 przypadki.
b − ujemne
c − ujemne
lub
b − dodatnie
c − ujemne
c) x
1 = 0 i x
2 > 0
b − ujemne
c − zero
11 maj 19:34
blondi: dzięki serdeczne
11 maj 19:40