fiza
ktoś: jak oceniacie fizykę? Pisał ktoś rozszerzenie?
11 maj 17:51
Pepsi2092: Ja pisałem podstawę, także wg mnie była masakryczna, praktycznie 60% teorii i wyjaśniania
głupot, także uważam że w porównaniu z zeszłymi latami był kosmos, ale być może to tylko moja
opinia :

Pozdro
11 maj 18:01
Bezimienny: Nie wiem jak było w tym roku ale rok temu moja nauczycielka fizyki powiedziała
że lepiej zdawać rozszerzenie bo masz zadania do policzenia a na podstawie jest masa teorii

widzę że to się chyba nie zmieniło
11 maj 18:18
ktoś: ja w sumie zrobiłam wszystko, ale zadania z interferencją były ciężkie,a z jednostkami głupie,
bardziej sprawdzało umiejętność podstawiania liczb niż myśenie
11 maj 18:20
Pepsi2092: Wiem Mistrzu, ale ja robiłem wczesniej sporo matur podstawowych i teoria była, ale taka mała
namiastka i na korkach też miałem teorię taką najważniejszą bez której zadan się zrobić nie da
i wgl a tu wyjechali z takim kosmosem w tym roku że brak słów, zresztą słyszałem że na
rozszerzu też ich nie rozpieścili
11 maj 18:21
milej: M A S A K R A

! na rozszerzeniu same najtrudniejsze działy: magnetyzm, prąd przemienny,
termodynamika, fiz jądrowa, jakieś fale akustyczne. Nastawiałem się na 40−50% a będzie z
10%... To była chyba najtrudniejsza fizyka w historii nowych matur
11 maj 18:21
ktoś: co napisaliście przy zad, o zmianie natężenia dźwięku, gdzie był ten punkt c?
11 maj 18:26
nieokiełznany: ja tam lałem wszędzie wodę z tym zadaniem.... podkreśliłem że się zmniejszy odległość bo kiedy
zwiększy się częstotliwość fal to zmniejszy się jej długość. A kiedy zwiększono odległość
głośników od siebie to że niezmieniło się. ktoś też tak miał
11 maj 18:48
Alkain: Matura trudna trzeba to przyznać oczywiście chodzi o rozszerzoną, nastawiłem się na 80−90 % a
teraz jak będzie 60 to będę Happy...

Punt C dałem w prawo od B aby jeden głośnik tłumił drugi...
11 maj 18:48
nieokiełznany: a ja dałem w lewo...
11 maj 18:51
11 maj 18:57
Hm: nieokiełznany mam tak samo, wg mnie fizyka rozszerzona najtrudniejsza jak do tej pory, nigdy
nie miałem tylu problemów
11 maj 18:58
Hm: tzn mam tak samo jesli chodzi o te czestotliwosci
11 maj 18:59
Alkain: Dziwna była ta matura... Zadania niby nie były jakieś mega ciężkie, ale... pozostaje to ale
szkoda słów ogólnie
11 maj 19:01
11 maj 19:02
Basiek: Już w tamtym roku można było zaobserwować pewną zmianę wyglądu arkusza. Więc teorii, dużo
więcej. Dlatego można było się tego pewnie spodziewać. W każdym razie, współczuję. Teoria w
fizyce, to dla mnie masakra
11 maj 19:02
psik: Ile % sobie liczycie? Ja czasowo nie wyrobiłem

. Nawet ostatniego zadania nie przeczytałem. Z
głośnikami było głupie. Za to termodynamikę zrobiłem. Ja liczę na 60% i byłbym szczęśliwy. Ale
teraz sam już nie wiem.
11 maj 19:18
11 maj 19:39
psik: nawet pomyliłem z jednostką pracy, jestem debilem
11 maj 19:42
psik: czy w zad.2.3b) nie powinno być czasem w wykładniku −45−40 = −85?
11 maj 19:43
psik: jak na razie 13/19 :<
11 maj 19:46
h: a w 1 zad w podpunkcie b jakie były momenty sił ? Coś jeszcze oprócz tarcia?
11 maj 20:08
psik: nie wiem D:, nic już nie wiem.
11 maj 20:12
psik: chcę mieć tylko 50%+
11 maj 20:12
Daniel: KURWA MAC.. łatwe dosyc to bylo.. a ja jestem taki glupi.. w pierwszym zadaniu ubzduralo mi sie
ze do policzenia jest wspolne przyspieszenie kątowe.. w dodatku zapisalem to wszystko z zasady
zachowania energii , ogolnie w drugim zadaniu myslalem ze N to podstawowa jednostka i nie
rozwiajlem juz jej :CC, w 2.3 podpunkt a, napisalem ze to czas ze w sekunach, a w podpunkcie b
zamaist obliczyc wartosc przeksztalcilem wzor do sekundy... licze na wyrozumialosc
egzaminatora ale i tak sobie ucinam pkt... z pierwszych dwoch zadan licze sobie 6/21pkt..
moja klasa mowila ze matura banalna, ja mialem inne odczucia.. no coz chce miec 60% a liczylem
na 80+ :CCC
poraz kolejny sie zawiodlem i pozegnalem juz studia.. moze za rok sie uda
11 maj 20:29
psik: Daniel spokojnie. Z czasem masz dobrze, sekundy wychodzą. I z zasady zachowania energii też da
się to zrobić, bo właśnie tak zrobiłem. Tylko błąd liczeniowy mi się wemknął. Może nie będzie
tak źle
11 maj 20:31
Daniel: wiem ze z czasem dobrze, ale brak uzasadnienia tam gdzie trzeba

moje uzasadnienie jest w
podpunkcie b

.. bo zle przeczytalem.. tam trzeba tylko wartosc tego wzoru bylo policzyc a
ja zaminilem tam jednostki, ale moze 2pkt mi dadza jak bedzie łaska
11 maj 20:37
Daniel: btw moje pytanie P=[W]=J/s= N*m /s <tak zakonczylem... czyli brak pkt co ?
11 maj 20:38
Daniel: nie wiem skad mi sie wziął niuton w podstawowych jednostkach SI ale spoko , fajnie ze jest
chociaz pochodna
11 maj 20:39
psik: ja w ogóle wyraziłem to przez ampery nie wiem co mi odbiło

. Myślę że trudno powiedzieć czy
ci zaliczą, generalnie powinieneś to rozwinąć. Ale to tylko 1 pkt.
11 maj 20:52
Michał: grosz do grosza a bedzie kokosza

// moja klasa mowila ze latwe to bylo, mi nie podeszly
zadanka... coz kumpel z ławki co zawsze wyciagal 40−50% z probnych teraz mi mowi ze bedzie
mial 70−80%.. najlepszy ziomek ode mnie z klasy, zawsze pisal na 90%+ mowi ze bedzie mial
okolo 4−6 pkt straty.. inny zas wybieral sie ze mna na budownictwo i mial napisac dzis na 100%
zeby uratowac sytuacje mowi ze 80% w gore .. tylko ja zostałem na bruku.. dwa pierwsze zadania
spieprzylem ale mam nadzieje ze reszte dobrze mam, bo nawet ogarnąłem
11 maj 21:45
Daniel: za rok poprawiamy

... kurde nie wiem jakie mam studia teraz wybrac

i na co mam skladac .
mam cicha nadzieje na 60% z tej fizy.. ale podobno nadzieja matką głupich
11 maj 21:49
Sławek.: Jak ktoś dziś pisał podstawę to pewnie pamięta zadanie chyba 17. gdzie trzeba było zaznaczyć z
abcd odnośnie obudowy coś tam.
Czy to trzeba było przenieść na karte odpowiedzi?

!
11 maj 22:35
Pepsi2092: Raczej nie

A jak Tobie
Sławek poszła podstawa ?
11 maj 22:38
Sławek.: powiem Ci, że masakrycznie. Bo się wgl. tego nie spodziewałem co dali.

0 optyki, termodynamiki, hydrostatyki, wszechświata, atomówki , nicccc.
Zdać powinienem zdać ale raczej 30−40%.
Pozatym, zrobiłem kilka NIEWYBACZALNYCH błędów. Które nawet nie mają nic wspólnego z fizyką ani
nawet ze szkołą średnią, jak np. pomylenie średnicy z promieniem.

Czy w przypadku tego z pociskiem. Pisze jak byk, że jego prędkosć 600 a ja z niewiadomych
powodów liczyłem go z V = 500.
Łeb mnie bolał i chyba dlatego taki rozwalony byłeem.
A Tobie? Jak poszło?
11 maj 22:42
Sławek.: Wgl. to jak oni fizę oceniają.
Bo np. w jednym napisałem, że efekt fotoelektryczny ale nie napisałem, że zewnętrzny. W
plastyku napisałem, że bardzo słabo przewodzi prąd ale nie napisałem, że jest izolatorem.
Takie rozkojarzone błędy porobiłem.
Ciekawe jak oni tę fize sprawdzają. Czy lajtowo czy ostro
11 maj 22:44
Pepsi2092: ja też 30−40% się spodziewam po sprawdzeniu odpowiedzi

ale fizyka koszmar

najtrudniejsza
podstawa byla jaka dali do tej pory, kurde nie to ze gadam tak po akurat ta pisalem, tylko
przerobilem wszystkie arkusze co byly od 2005 roku i z tamtych mialem po 70−80% a tu kuźwa 40%
będzie no wstyd aż mi słów brak

Gdyby mi matma rozszerzona poszła gorzej to nie wiem co by
mi zostało, chyba z mostu się rzucić

mam nadzieję że na mechanikę i budowę maszyn na PWr
luba na automatykę i robotykę się jakoś dostanę ( matma podstawowa ok 96−98% , rozszerzona
80−84% i fizyka podstawowa 30−40% ) ale czas pokaze

jestem zły sam na siebie że tak
napisalem ta podstawe ale niech jeszcze inni napisza jak im poszlo co zdawali podstawe, bo
moze faktycznie ten arkusz byl taki trudny
11 maj 22:47
Pepsi2092: A Ty
Sławek w liceum jesteś ?
11 maj 22:50
Pepsi2092: tzn byłeś ? :
11 maj 22:50
Sławek.: On nie był tyle trudny co poprostu strasznie dziwny.
Ja też z poprzednich arkuszy jak patrzałem to na lacjie 60% + a tu zonk.
Zależy jeszcze jak oni sprawdzają tę maturkę. Czy lajtowo czy ostro.
Wyszło mi ok 30 −40% i ogólnie wiem, że zdałem ale z drugiej strony wiem, że jak jakiś idiota
będzie to rygorystycznie sprawdzał to mógłbym nie zdać i się booooooooję

Bo 30 − 40 to tak
granicznie
Ja tam mam podstawową matmę na 94 −100 + ta fiza i musi wystarczyc na wat na lotnictwo albo na
rzeszowską xD
11 maj 22:51
Sławek.: technikum mechatroniczne
11 maj 22:51
Sławek.: A Ty zaznaczyłes tamto 17 w karcie?

Chyba nie skoro też nie jesteś pewien co?

Wgl. zawsze na maturach jak coś trzeba było uzuzpełnić to albo to było z uzasadnieniem za 2
albo bez uzasadniania za 1 pkt.
A na tej z uzasadnieniem, za 1. Więc nawet jak dobrze wybiorę a nie uzasadnię to 0 pkt.
11 maj 22:54
Pepsi2092: nie ja nie zaznaczyłem tego na karcie także luzik

patrzyłem to tam nie było nawet miejsca na
to

Kurde ja to przygotowywałem się sporo i dupa z tej fizy

nie ma się co przejmować ,
było, minęło
11 maj 22:57
Sławek.: ja tez się przygotowywałem.
A najgorsze, że mama jeszcze na korki raz w tygodniu po 8 dyszek dawała.

i faktycznie dużo się nauczyłem. A oni akurat mnie złapali na tym, czego nie lubię

Ale cóż

Grunt , żeby zaliczyć. Zawsze jakieś punkciki będą a i siary nie będzie, że się nie
zaliczyło xD
A teraz się trzeba będzie zaopatrzyć w książeczkę do analizy i walczyć z analizą

Żeby co
nieco już umieć przed studiaaaaaaaaaami xD
11 maj 23:01
Pepsi2092: Mistrzu nie da sie nie zdac

bo to przedmiot dodatkowy, takze nawet jak masz 20% czy 10% to
doastajesz punkty

nie zdać mozna tylko przedmioty obowiazkowe
11 maj 23:02
Sławek.: no wiem, że praktycznie się nie da xD
Ale teoretycznie w mojej głowie mniej niż 30 % to nie zdać. A w przypadku podstawowej matmy to
mnie niż 80 traktowałem jako nie zdaną maturę xD A wyszło ponad 90

Tak se czasem wbijam coś do głowy i nie mogę wybic xD
11 maj 23:05
Pepsi2092: Spokojnie najwzniejsze ze matme ładnie walnałeś, bo tak masz jakis ruch

wiec spoko ja
zreszta tez sie ciesze ze mam taka sytuacje ale tej fizyki sobie nie moge wybaczyc

kazdy
mowil mi rok temu, weź sobie rozszerz tam nie ma tej pieprzonej teorii tyle tylko zadania, ale
z drugiej strony ja nie miałem juz siły i czasu na to wszystko...

matme rozszerzona w rok
ogarnalem i głównie na niej sie koncentrowałem ,sam all robiłem , noce zarywałem a fizyka tak
minimum to co na korki musiałem

Ale szkoda mi troche.

Dobra juz sie nie uzalam nad soba
11 maj 23:11
Sławek.: Ej. z Pisaniem rozszerza zamiast podstawy to samo mi mówili

!

Ja chodziłem do kolesia na korki, który na 80% napisał rozszerzenie a mówił, że z podstawami
sobie ledwo radził, bo dużo teorii itp.

A na rozszerzu tylko spoko liczenie
11 maj 23:13
Pepsi2092: Wiem wiem, ale dużo więcej materiału i ja bym nie zdążył tego dokładnie przelecieć bo na samych
korkach bazowałem, w szkole wgl nic praktycznie
11 maj 23:20
Daniel: mózg rozjebany 53% z rozszerzenia , fail − większej porazki nigdy nie odniosłem , tak samo z
matmy 74%

.. najgorsze jest to ze wlozylem strasznie duzo czasu w przygotowanie sie do
tych matur.. pluje sobie w twarz i bardzo ubolewam.. nie wiem gdzie ja teraz pojde na studia
12 maj 00:13
h: ja mam coś ok 60− 70 % , w niektórych zadaniach mam błędu rachunkowe
12 maj 11:12
Daniel: dajcie spokoj, u mnie koledzy z klasy sprawdzili odpowiedzi to malo kto ma ponizej 80%, co
prawda wszyscy bylismy swietnie przygtowani do matury , ale jakos nie podeszly mi te zadania
.. za rok może będzie lepiej
12 maj 14:15