Ile to jest milimetr na linijce
dociekliwy: mam takie pytanko, ile t jest dokladnie 1 milimetr na linijce? Czy jest to odległoś między
dwoma kreskami, czy też odległość + grubość kreski?
11 maj 17:46
ac: Zawsze używałem odległości między kreskami i zawsze było dobrze.
11 maj 17:56
ac: choc lepiej poczekac na wypowiedz kogos innego
11 maj 17:57
Bezimienny: to moze odleglosc + srodek kreski
11 maj 17:58
Saizou : jak dla mnie jest to odległość między kreskami, a tego drugiego zbytnio nie łapię o co ci
chodzi
11 maj 17:59
Henio: Raczej odległość między początkami kresek
11 maj 18:01
asdf: najlepiej chyba to pokazać w przedziałach, ja na linijce zawsze patrzę tak:
n − jedna kreska
2n − druga kreska
<n;2n)
11 maj 18:03
dociekliwy: Saizou jak to o co?

odleglosc miedzy kreskami + grubosc kreski (przeciez kreska ma tez swoja
grubosc)
11 maj 18:05
dociekliwy: no bo jesli przyjmiemy zemilimetr to odleglosc miedzy kreskami to 5 milimetrow, czyli 5
odleglosci plus grubosci kresek. o to mi chodzi ze 5 milimetrow to by wychodzilo 1 mm +
grubosc kreski + 1 mm + grubosc kreski + 1 mm + grubosc kreski + 1 mm + grubosc kreski + 1 mm
+ grubosc kreski jesli bysmy przyjeli ze milimetr to odleglosc miedzy kreskami. Zgadzacie sie
ze mna ze milimetr to moze byc odleglosc miedzy kreskami + grubosc jednej kreski?
11 maj 18:08
Bezimienny: dla mnie to srodek
11 maj 18:10
Saizou :

załóżmy
odległość między 1, a 2 według mnie jest to milimetr

grubość kreski nie zawsze jest równa 1mm, co obrazuje kreska zielona
11 maj 18:11
Saizou : ale jeśli masz np. grubość kreski 0,5mm to w ten czas odległość 5 mm wynosiła by 5(1+0,5)=7,5
mm co jest nie prawdą
11 maj 18:13
Bezimienny: wy się uspokójcie bo wyjdzie że wszystkie linijki są złe i na całym świecie wszystko ma złą
wielkość
11 maj 18:20
dociekliwy: tak wiem, ze 5 mm na podzialce to 5 mm w rzeczywistosci ale mi chodzi o to np, ze grubosc
kreski np wynosi 0,1 mm, a odleglosc miedzy kreskami to np 0,9 mm co lacznie nam daje...
odleglosc miedzy kreskami (0,9 mm)+grubosc kreski(0,1mm)= 1mm. Czy to tak jest?

No bo
pierwsza kreska to jest "0" i chyba odleglosc sie zaczyna po niej. Np na prawo od kreski "0"
minimalnie oddalona kreska znajduje sie np na pozycji 0.1 mm na miarce. Nie wiem czy nie
zagmatwalem, ale potrzebne mi jest to, bo potrzebna mi jest dokladnosc nawet do 0,5 mm
11 maj 18:21
dociekliwy: "i na całym świecie wszystko ma złą wielkość " u mnie WSZYSTKO ma dobrą wielkość
11 maj 18:22
Saizou : jeśli dobrze zrozumiałem to grubość kreski i odległość od narysowanej kreski do np. 1 mm, zatem
0,1+0,9=1mm dobrze rozumiem twój tok myślenia
btw a po co ci taki dokładny pomiar?

jakby co możesz użyć suwmiarki
11 maj 18:26
Dominiczka: Ale macie problemy...
11 maj 18:26
dociekliwy: projektuje sobie zetony do gry planszowej i chce dac do wydruku a potem moze do ciecia komus, i
pasuje mi dokladnie, zeby nie bylo ze wyciete zetony z lewej znacznie sie roznia od tych z
prawej (polozeniem liczb itp) do tego dochodzi rozplanowanie/zaprojektowanie pod ciecie (czyli
musze uwzglednic grubosc ciecia) itp
11 maj 18:29
dociekliwy: problem nie problem ale pasowaloby wiedziec tak podstawowa rzecz, cale zycie sie mierzylo ale
nie zastanawialo sie nad tym jak to dokladnie jest z tym mierzeniem

Kto wie, moze przez
tyle lat popelnialem bledy 0,1 milimetrowe podczas pomiarow
11 maj 18:31
Dominiczka: O Boże, to straszne...
11 maj 18:36
dociekliwy: Wiem, i teraz z tą świadomoscią nie wiem jak dam rady zyc...

ok dzieki wszystkim za pomoc,
czesc
11 maj 18:42
Dominiczka: Tylko się nie pomyl, to będzie koniec świata!
11 maj 18:44
Trivial: W granicy, gdy grubość kreski dąży do zera i tak nie ma to znaczenia, jako że wymiar przed
'osiągnięciem' kreski jest taki sam jak po.
11 maj 18:48