całka oznaczona
kwachu: gdy mam taką prostą całkę: 0∫1 ln(x+1)dx to musze to robić tak:
1* obliczam zwykłą całkę:
∫ ln(x+1)dx=|t=x+1|=∫ln(t)dt=tlnt−t+c=(x+1)ln(x+1)−(x+1)+c
|dt=dx|
2*podstawiam do wzoru na całkę oznaczoną:
0∫1 ln(x+1)dx=F(1)−F(0)=ln(1)−1+c− (2ln(2)−2+c)
Czy dobrze to rozwiązuję?
11 maj 17:29
Krzysiek: ale masz na odwrót masz policzone na końcu: F(0)−F(1) ...
po 2, stałej już w oznaczonej nie piszemy
11 maj 17:32
kwachu: jesteś pewien? prowadzący na ćwiczeniach podał nam wzór:
a∫b...=F(b)−F(a)
11 maj 17:35
Bezimienny: zobacz jak to podstawiles
11 maj 17:38
Krzysiek: no tak masz policzyć, ale odwrotnie policzyłeś
przecież: F(1)=2ln2 −2
więc czemu masz napisane to ze znakiem minus?
11 maj 17:40
kwachu: dobra dzięki, już rozumiem

. mam minus, bo potem jak podstawiałem za zmienną, najpierw
wziąłem 0 zamiast 1.
11 maj 17:42
Bezimienny: jeszcze mozesz od razu obliczac calke oznaczona ale przy podstawieniu np bedzie trzeba zmienic
granice calkowania sam tego dobrze nie potrafie ale wiem ze mozna tak bo moj wykladowca
wlasnie tak liczy
11 maj 17:47
kwachu: nam prowadzący na ćwiczeniach pokazywał ten 2 sposób, ale od razu skreślił go na czerwono, bo
tam można zrobić mnóstwo błędów. zdecydowanie łatwiej jest podstawić za zmienną "a" i "b"
11 maj 17:50
Krzysiek: jak mamy podstawienie:
t=x+1
to dla x=0 mamy t=1
dla x=1 mamy t=2
zatem ∫01 ln(x+1)dx =∫12 ln(t) dt
11 maj 17:51