matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY !!!
Szana:
Odpowiedz czy szereg jest rozbieżny bądź zbieżny i wyjaśnij dlaczego
a)
∞
1
∑ =
2
n
n=1 b)
∞
1
∑ =
n
3
n=1 Błagam o pomoc
11 maj 17:17
Krzysiek:
1
a) szereg geometryczny zbieżny ponieważ: |
|<1
2
(możesz też skorzystać z kryterium Cauchy'ego) b) dla jakiego α
1
∑
n
α
szereg jest zbieżny? (tam jest n
α
) na pewno takie twierdzenie musiałaś poznać
11 maj 17:20