Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego.
Nati: Dany jest trapez równoramienny o podstawach AB i CD. Jego przekątne przecinają się w punkcie P.
Oblicz pole i obwód tego trapezu, jeśli |AB|=36 cm, |DC|=24 cm, a punkt P jest odległy od
dłuższej
podstawy o 15 cm. Bardzo proszę o pomoc.
11 maj 15:40
Jolanta:

Przekatne w trapezie równoramiennym przecinają sie wyznaczajac dwa trójakty przystające(CPB i
DPA) i dwa trójkaty podobne DPC i APB W Trójkatach podobnych (WE wszystkich figurach
podobnych) stosunki odpowiednich boków są zachowane
11 maj 16:50
Jolanta: wiesz już ?
11 maj 16:57
Nati: | | 36 | | 15 | |
czyli |
| = |
| , a więc PS=10 i teraz podstawiłam do wzoru na pole i wyszło P=750, |
| | 24 | | PS | |
następnie obliczyłam x w ten sposób (36−24):2, czyli x=6. Z twierdzenia Pitagorasa obliczyłam
ramię trapezu i wyszło 2
√34 a więc Ob=60+4
√34 dobrze?
11 maj 17:42
Nati: ups! zauważyłam błąd w moich obliczeniach, zaraz poprawię
11 maj 17:47
Nati: ramię trapezu wyszło √661 chyba coś źle robię
11 maj 17:49
Nati: bo h=25 więc 252+62=x2 i wychodzi √661
11 maj 17:52