.
koko: Podstawa AB trójka˛ta ABC jest zawarta w prostej o równaniu y + x + 2 = 0, a wierzchołek
C ma współrzędne (3,−4). Wysokość trójkąta opuszczona z wierzchołka C jest zawarta w
prostej o równaniu

?
proszę o podpowiedz
11 maj 15:39
oko: y=−x−2 − równanie prostej na której leży podstawa
| | 1 | |
wysokość jest prostopadła czyli współczynnik a w równaniu tej prostej będzie |
| |
| | x | |
podstawiasz za x 3 a za y −4
b=−4
13
y=
1x−4
13
11 maj 15:51
oko: mógłby ktoś sprawdzic czy dobrze to zrobilem?
11 maj 15:51
Ajtek:
| | 1 | |
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej to 1, a nie |
| . |
| | x | |
11 maj 15:52
asdf: Jest to trójkąt równoramienny?
11 maj 15:52
Ajtek:
asdf, nie ma znaczenia czy to jest trójkąt równoramienny, mamy zlaleźć prostą zawierającą
wysokość tego Δ.
11 maj 15:55
oko: czyli powinno być y=x−413 tak?
11 maj 15:55
oko: aaa nie to trzeba sobie policzyc
11 maj 15:56
Ajtek:
y=x+c, teraz podstaw współrzędne punktu C.
11 maj 15:57
koko: A) y = −x − 4 B) y = x + 1 C) y = −x − 1 D) y = x − 7
11 maj 15:59
koko: to są odpowiedzi do tego zadania
11 maj 15:59
Gustlik: | | 1 | | 1 | |
Oko, y= |
| −4 |
| to równanie hiperboli (funkcja homograficzna), a nie prostej. Od |
| | x | | 3 | |
kiedy wysokość trójkąta ma kształt hiperboli?
"Brak" współczynnika przy x oznacza, że jest on równy 1, a nie x, lub −1 gdy mamy −x.
y=−x−2
C=(3,−4)
Równanie wysokości
y=x+b
−4=3+b
−7=b
b=−7
Opd: y=x−7 − to jest równanie wysokości.
12 maj 02:59
Aga1.: Prosta , w której zawarta jest wysokość trójkąta jest prostopadła do prostej x+y+2=0
i przechodzi przez punkt C(3,−4) ma postać
−x+y+C1=0 ( Ax+By+C=0 i prostopadła −Bx+Ay+C1=0),
C1 wyliczysz wykorzystując punkt C.
−3−4+C1=0
C1=7
−x+y+7=0⇔ y=x−7.
12 maj 06:00