obl
en: Potrzebuję się dowiedzieć jak obliczać tego typu zadanie, mam kilka przykładów do takiego
polecenia:
Styczna do krzywej f(x) w punkcie (x0, f(x) ) ma równanie
y−f (x
0)= f' (x
0) (x−x
0).
Wyznacz równanie stycznej do f(x) w punkcie x
0:
11 maj 15:25
b.: wstawiasz do wzoru, co oznacza, że m.in. musisz policzyc pochodną f'(x)
11 maj 15:33
AS: Przykład
Funkcja f(x) = x2 − 4 x + 5 , punkt należący do równania krzywej; P(3,2)
Punkt 1.
Obliczam pochodną funkcji f
f' (x) = 2*x − 4
Punkt 2
Obliczam wartość pochodnej dla x = 3
f' (3) = 2*3 − 4 = 2
Punkt 3
Wstawiam do równania stycznej
y − 2 = 2*(x − 3)
Punkt 4
Porządkuję równanie
y = 2*x − 4
11 maj 16:34
en: Wielkie dzięki AS
13 maj 09:15
en: tylko że ja nie mam podanego punktu ...
13 maj 09:43
13 maj 09:51
en: dz
13 maj 11:11
en: dalej nie rozumiem skąd się bierze, trudno poszukam jeszcze w sieci jakiś podobnych zadań
13 maj 11:13
en: Już rozumiem ale nie mi wyszło po podstawieniu
√2 za x
| | 2√2 | | 1 | |
w tym co u @Aga1 nie |
| ale |
| , czyżby jakiś błąd zrobić? |
| | 3 | | 3 | |
14 maj 10:27
en: końcowy wynik tego zadania czyli równanie stycznej do f(x) w pkt x
0 wyniósł mi:
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy zrobiłem błąd?
14 maj 10:31
14 maj 10:37
en: to niedobrze, bardzo bardzo niedobrze:(
14 maj 10:39
en: Robiłem tak:
| | 2x | | −2x2+2 | |
f'(x)= ( |
| )'= |
| |
| | 1+x2 | | x4+2x2+1 | |
14 maj 10:42
ania: pochodna jest ok
14 maj 10:44
en: To jakim cudem wyjdzie ten pierwiastek? skoro wszędzie gdzie podstawiam pierwiastek jest
kwadrat
14 maj 10:46
ania: wstawiasz √2 i wychodzi −2/9
14 maj 10:46
en: a tak mam to miałem −8 zamiast −4 dzięki
14 maj 10:47
ania:
teraz b wstawiasz punkt z postu Agi
14 maj 10:49
en: no wyszło −2/9 ale skąd ten pierwiastek dalej nie wiem
14 maj 10:49
en: o no właśnie ale ten punkt jest zły, nie wiem jak ona go wyliczyła, wzięła czy co tam?
14 maj 10:50
ania: jest dobry
| | 2√2 | | 2√2 | |
f(√2) = |
| = |
|
|
| | 1+√22 | | 3 | |
14 maj 10:54
aj: Popatrz:
y−f (x0)= f' (x0) (x−x0).
| | 2 | |
f'(√2)= − |
| to mamy ustalone |
| | 9 | |
dalej podstawiam do tego równania stycznej:
14 maj 10:57
ania: źle podstawiasz
f(x0) to właśnie nasze f(√2)
a x0 = √2
14 maj 10:59
ania: wyznaczona pochodna jest tylko w 1 miejscu
| | 2√2 | | 2 | |
y− |
| = − |
| * (x−√2) |
| | 3 | | 9 | |
14 maj 11:00
en: A to wszystko jasne CHYBA
14 maj 11:02