Procent składany. Suma początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
V.Abel: Jaki kapitał dostanie osiemnastolatek, jeśli rodzice począwszy od jego urodzenia, wpłacają mu
na konto 300zł na początku każdego roku? Roczna stopa procentowa wynosi 6%, a odsetki są
kapitalizowane co miesiąc? ? ?
Na pewno chodzi tu o sumę początkowych wyrazów ciągu geometrycznego. Bardzo proszę o pomoc w
ustaleniu a1 oraz q + wyjaśnienie. Bardzo proszę...
11 maj 15:07
11 maj 15:13
V.Abel: no tyle to ja wiem, ale na za a1 wziąć 300zł , czy 300 *(1,005)12 ? ? ?
a q= (1,005)12, czy jak ? ? ?
11 maj 15:16
Mila: | | 6 | |
Pierwsze 300 zł będzie kapitalizowane 12*18 razy stąd K18=300*(1+ |
| )216 |
| | 1200 | |
drugie 300zł będzie kapitalizowane 12*17 razy
itd.
Nie licz tego , w banku maja programy.
11 maj 15:27
V.Abel: Dzięki Mila, tylko sądzę, że taka odpowiedz nie zadowoli mojego nauczyciela

Ale poza tym, to to co napisałaś to procent składany, który nie uwzględnia faktu, że co rok
rodzice wpałacją 300 zł na konto znowu.
Czy ktoś wie, jak to zrobić? ? ? PLS
11 maj 15:59
V.Abel: Najważniejsze jest to, że odsetki są kapitalizowane CO MIESIĄC przez 18 lat, a CO ROKU rodzice
wpłacają kolejne 300zł na konto
11 maj 16:01
Mila: Właśnie uwzględniłam − przeanalizuj.
Cała suma to K
18 + k
17+....k
1
| | 6 | | 6 | | 6 | |
300*(1+ |
| )216+300*(1+ |
| )204+.................+300*(1+ |
| )12 |
| | 1200 | | 1200 | | 1200 | |
11 maj 16:15
wmboczek: czyli suma ciągu geometrycznego z q=(1+0,5%)12
11 maj 19:38
V.Abel: dobra ok, to już tak w kwestii formalności : a1=300*(1.005)12
dzięki, tak w ogóle ^^
12 maj 14:52
Mila:
12 maj 15:00
V.Abel: czyli liczę kasę zawsze po zakończeniu roku i tak do jego 18−nastki

// Merci beaucoup
12 maj 15:07
Mila: Mam Ci policzyć?
12 maj 15:10
V.Abel: jeślibyś była tak miła
12 maj 15:31
V.Abel: Właściwie to dlaczego to a1= 300*(1,005)12, a nie a1=300 ? ? ?
Znaczy się no niby wiem, ale gdyby tak ktoś kto się zna na tym lepiej mi to powiedział, to bd
wdzięczny
12 maj 15:39
Mila: W ostatnim roku wpłacono 300 zł, po roku ta kwota przyniosła 300*(1,005)12.
Liczę, ale pomyliłam się w potęgowaniu już dwa razy.
Cierpliwości, może jeszcze ktoś się zlituje i też policzy.Będzie można porownac.
12 maj 15:54
Maslanek: 300*(1,005)
12 = 318,50334355934987063691228522949
Nie zapominajcie, że są fajne windowsowe wynalazki jak kalkulator
12 maj 16:04
Mila: kalkulator finansowy −skorzystaj.
12 maj 16:20
Mila: kwoty: 881,05
829,87,
781,63
.
.
ostatnia 318,51liczona na" piechotę".
12 maj 16:41
V.Abel: to w sumie ile wyszło ?

S
18= 300*(1,005)
12 8(1−q
18 / 1−q), dla q= 1,005
12, tak ? ? ?
12 maj 17:34
Mila: co ta 8 robi w środku? , to chyba ma byc mnożenie.
Obliczyłeś? Ile?
12 maj 18:23
Mila: ja zaokrąglałam i mam sume około 16909,zl.
12 maj 18:29
12 maj 18:31
Mila: mala to jeden wyraz sumy, to mamy obliczone, podałam wyżej.
12 maj 18:40
V.Abel: tak, przepraszam, to miało być mnożenie (wolałbym kartkę i długopis

mi wyszło 9tys z
hakiem, możliwe, że masz rację, dzięki
12 maj 20:52
Mila: 300*1.005
12=300*1.06188= 318.503
318.503*31.4≈10001.603 to jest bliższe do Twojego wyniku.
12 maj 22:27
Mila:
12 maj 22:27
V.Abel: ok, doszliśmy do końca ! ! !
Dzięki wielkie Mila

P.S studiujesz matmę? ? ?
12 maj 23:18
Mila: Dawno temu. Zadania to hobby.
12 maj 23:49
Mila: Twój nick to nazwisko genialnego matematyka.(bez V)
12 maj 23:52
V.Abel: Wiem

, mamy wspólną datę ur

. Co sądzisz o studiowaniu matmy? ? ?
13 maj 10:39
Mila: Ja byłam bardzo zadowolona, chociaż na początku przerażona abstrakcją.
Studia przyjemne, jeśli ma się "pomyślunek" i chęć do nauki.Czasu było dużo, miałam wysokie
stypendium.Piękne czasy.
Z pracą nie miałam problemu.Zarobki różne, w biurze projektów bardzo wysokie, w szkole wiadomo.
Żaden z moich kolegów nie ma problemów z pracą i można powiedzieć odnoszą sukcesy.
Polecam studia uniwersyteckie.
W jakiej klasie jesteś?
13 maj 15:25
V.Abel: 2 liceum

ale matematyka na studiach ma jakieś podkierunki czy tak w ogóle matematyka zwykła
i nauczycielska w jednym

? ? ?
13 maj 17:17
Mila: Są kierunki, ja wybierałam po II roku, teraz jest różnie na uczelniach.
Jednak zawsze warto zrobić dodatkowo przedmioty pedagogiczne, to daje uprawnienia do pracy w
szkołach wszystkich typów.
Staraj się robić zadania z rozszerzonego zakresu i to takie, które sprawiają trudności, na
forum znajdziesz poradę.Są też zbiory z obszernym komentarzem.Warto nauczyć się korzystać z
pisanego słowa.Czytaj też podręcznik szkolny. Na ogół uczniowie tego nie robią, korzystają
tylko z wykładów lekcyjnych.
Na studiach musisz być samodzielny.
13 maj 17:27
V.Abel: Dzieki za info, forum jest, to rzecz piękna, tylko nie zawsze ludzie odpisują, jednakże to i
tak świetna strona
13 maj 18:15
Marta: Prawidłowy wynik to 10001,43
9 kwi 22:43
daras: uwzględnijcie jeszcze po drodze kilka denominacji i przeciętna długość życie oraz
prawdopodobieństwo wybuchu wojny
10 kwi 08:41