matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykres f. trygonom.
ziobro:
Narysuj wykres funkcji
pi
f(x) = |sin 2( x +
)|−1
2
11 maj 14:56
Gustlik - zwolennik Ziobrystów:
π
Rysujesz y=sinx, potem sin2x (ściskasz 2 razy jak sprężynę), potem sin2(x+
), czyli
2
π
π
π
przesuwasz o
w lewo, bo p=−
, potem |sin2(x+
)| − odbijasz ujemną część
2
2
2
wykresu na górę wg osi OX, i na końcu przesuwasz o 1 w dół.
12 maj 02:52