wielomiany
owocowa: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, będę bardzo wdzięczna.
Wyznacz współczynniki a i b wielomianu W= ax+b jeśli dla wielomianów P=−2x3+3x2−1 i
Q=2(x−1)2+3(x−1) zachodzi związek W*Q=P
11 maj 14:35
krystek: Wymnażasz W*P i porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach z wielomianem P
11 maj 14:39
picia: wymnoz wielomiany W i Q. a potem przyrownaj wspolczynniki przy tych samych potegach−zeby
wielomiany byly rowne te wspolczynniki musza byc rowne.
11 maj 14:40
owocowa: to już nie wiem które mam wymnożyć W*P czy W i Q
11 maj 14:42
picia: W i Q a potem przyrownujesz do P.
11 maj 14:43
krystek: Masz napisane W*Q (literówka)
11 maj 14:44
owocowa: (ax+b)(2(x−1)2+3(x−1))=
tak?
11 maj 14:47
Mila: W(x)= ax+b
P=−2x3+3x2−1 i Q=2(x−1)2+3(x−1) zachodzi związek W*Q=P
(ax+b )*[2(x−1)2+3(x−1) ]=−2x3+3x2−1
wymnóż po lewej
11 maj 14:47
ania: tak a=−1 b=0 czytaj własne posty i odpowiedzi do nich
11 maj 14:47
picia: tak, tylko sie nie pomyl. lepiej najpierw rozpisz i zredukuj ten Q.licz wolno
11 maj 14:49
owocowa: Q=−2x2+3x−1 dobrze mi to wyszło?
11 maj 14:56
Mila: Q(x)=2(x−1)2+3(x−1) =2(x2−2x+1)+3x−3=2x2−4x+2+3x−3 zredukuj
11 maj 15:01
owocowa: 2x2−x−1
11 maj 15:05
Mila: Tak.
11 maj 15:07
owocowa: I ja mam to tak wymnożyć:
2ax3−ax2−ax... (i potem tak samo z b?)?
11 maj 15:11
picia: no a pisalem bys liczyla wolno

@owocowa
11 maj 15:12
Mila: tak.
11 maj 15:12
owocowa: @picia no mówiłeś, mówiłeś..
11 maj 15:15
owocowa: 2ax
3−ax
2−ax+2bx
2−bx−b=−2x
3+3x
2−1

TAK?!
11 maj 15:27
Mila: Teraz pogrupuj z lewej strony i porównaj współczynniki.
11 maj 15:29
owocowa: a w sensie że jak mam je pogrupować?
11 maj 15:31
Mila: 2ax3−ax2−ax+2bx2−bx−b=2ax3+x2*(−a+2b)+x*(−a−b)−b
2ax3+x2*(−a+2b)+x*(−a−b)−b=−2x3+3x2−1
2a=−2
−a+2b=3 dokończ
11 maj 15:40
owocowa: a=−1 i do tego−> −a+2b=3 podstawiam za a −1:
−(−1)+2b=3
2b=3−1
2b=2 |: 2
b=1

napewno tak? bo wcześniej ktoś podawał inne odpowiedzi (a=−1 i b=0)
11 maj 15:48
Mila: dobrze.
11 maj 16:16
owocowa: Bardzo Ci dziękuje za pomoc.
11 maj 17:00
Mila:
11 maj 20:23