Wyznacz miejsce zerowe:
Lena:
a) f(x) = {2 −IxI dla x≤−2
{ IxI dla x >−2
b) f(x) = {−x dla x<0
{ 0 dla x≥0
11 maj 14:22
Lena: umie ktoś to zrobić
11 maj 14:33
b.: a) rozwiąż 2 równania:
1) 2−|x|=0 dla x≤−2
2) |x|=0 dla x>−2
(czyli po prostu rozwiąż je, ale weź tylko rozwiązania z odpowiedniego przedziału)
11 maj 14:34
Lena: ale właśnie jak
11 maj 14:35
b.: tak jak się rozwiązuje równania z wartością bezwzględną, czyli rozpatrując 2 przypadki, zob.
10
11 maj 14:37
ania:
a)
1. x=2 lub −2 .. 2 odrzucamy bo poza zakresem więc x=−2
2. x=0 mieści się w zakresie
odp x=−2 lub x=0
b)
odp x≥0
11 maj 14:39
Lena: wiem, ale tych dwóch przykładów nie kumam
pomoże ktoś
11 maj 14:40
Lena: dzięki
11 maj 14:41
ania:

pierwsza .. do osi X dotyka w −2 i 0
11 maj 14:42
ania:

druga .. do osi X dotyka w całym zakresie x≥0
11 maj 14:44
Lena: czyli jak mam napisać ile w przykładzie b jest miejsc zerowych to co mam napisać
11 maj 14:45
ania: nieskończenie wiele
11 maj 15:01
Lena: jak to zapisać
11 maj 15:10
Mateusz:
Funkcja ma nieskonczenie wiele miejsc zerowych.
11 maj 17:09