przekątna sześcianu..
my5dreams: Przekatna sześcianu o krawędzi 10cm jest krawędzią drugiego sześcianu. Oblicz objętość 2
sześcianu
11 maj 12:15
krystek:

V
2=d
3
11 maj 12:28
my5dreams: krystek... ale co do czego przykleić? ja nic nie kumaju
11 maj 12:40
ryś: V=3000√3
11 maj 12:48
my5dreams: ja piernicze... bądz tu mądry i pisz wiersze..... gdzie indziej podali mi odpowiedź V= 103
czyli 1000
11 maj 12:52
picia: 1000 to ma ten pierwszy szescian
11 maj 12:59
ania: (10√3)3=3000√3
11 maj 13:08
my5dreams: no juz posklejałam.człowiek za długa miał przerwę.dzieki
a moze z fizyki jest ktos dobry

?
11 maj 13:11
ania: pytaj
11 maj 13:15
my5dreams: Czy wiekszą energie masz siedząc na dzrewie mającym 3m czy biegnąc z prędkością 18km/h

i zad 2.. Woda o masie 0,75g dostarcza 1800 KJ co spowodowało, że zmieniła się ona w parę o
tem.100
o. Oblicz początkową wody
11 maj 13:19
ania:
v=18km/h = 5m/s
m*10*3 > m*25/2
11 maj 13:22
ania: Q=mcΔT
1800000=0,75*4200*(100−Tp)
11 maj 13:23
ania: 0,75gram czy 0,75kg
11 maj 13:26
ania: Q=mcΔT + mcpar
11 maj 13:27
my5dreams: cxyli w efekcie wychodzi 12,5? i wieksza mam biegnac?jaki matol ze mnie..
11 maj 13:28
my5dreams: gram
11 maj 13:29
ania: cpar=2226000J/kg
11 maj 13:31
my5dreams: no to tak se czytam i czytam ... i na tym sie konczy

ale dzieki Aniu za checi.. czas chyba
jednak wziasc urlop i isc na korki gdzies
11 maj 13:33
ania: a może 1800 J
11 maj 13:35
my5dreams: 1800 kJ mam zapisane
11 maj 13:36
ania: ani tak ani tak.... a może cos tam jeszcze jest dlatego ta treść taka niegramatyczna
11 maj 13:41
my5dreams: No niestety czytam uważnie i co do joty jest tak samo napisane... kit z tym najwyżej.. Dzieku
Aniu
11 maj 13:46
ania: gdyby jednak było 1800 J to
1800=0,00075*4200*(100−Tp)+2226000*0,00075
1800=1984,5 − 3,15Tp
Tp=58,6°
11 maj 13:50
ania: ten sam wynik dla 1800 kJ i 0,75kg
11 maj 13:52
my5dreams: to aniu... jeszcze raz calosciowo jakby to wygladalo i przy jakich danych?
11 maj 13:55
ania: Mamy ciepło 1800 J i masę 0,75 g
1800=0,00075*4200*(100−Tp)+2226000*0,00075
1800=1984,5 − 3,15Tp
Tp=58,6°
Gdy ciepło 1800 kJ i masa 0,75kg
1800000=0,75*4200*(100−Tp)+2226000*0,75
1800000=1984500 − 3150Tp
Tp=58,6°
11 maj 14:08
my5dreams: niech ci Bog w dzieciach wynagrodzi za cierpliwośc
11 maj 14:11
My5dreams: ktos pomoże jeszcze?
1.basen ma kształt prostopadłościanu o długości 20 m i szerokości 15m. Do basenu wlano 225 m3
wody
a)podaj poziom wody w basenie
b)o ile cm podniesie sie poziom wody po dolaniu 90 000 litrów wody
2.narysój ostrosłup parawidłowy trójkątny i zaznacz kąt nachylenia wysokości ostrosłupa do
sciany bocznej.
3. Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 12 cm i tworzy ze ścianą podstawy kąt
600.oblicz objetość i pole całkowite tego walca
16 maj 17:29