.
student: macierze, pomoże ktoś ?
11 maj 08:28
ania: napisz zobaczy się ;>
11 maj 08:32
student: na początek A+B gdzie
2 −1 −2 2 1
A 0 3 B 1 3 −1
0 3
11 maj 08:40
ania: dodawać mozna tylko jednakowe, ale ładnie by się je mnożyło
11 maj 08:50
11 maj 08:51
student: czyli suma odpada a iloczyn czyli mnożenie zrobie ? oki popatrze na linka, dzieki na razie
11 maj 08:55
11 maj 09:01
student: mozesz sprawdzić ? z góry dzieki − oczywiście AB
−5 1 3
= 3 9 −3
3 9 −3
teraz spróbuję BA i A2
11 maj 09:14
student:
BA = −4 11
2 5
11 maj 09:21
MQ: BA dobrze, a A2 nawet nie próbuj, bo A nie jest kwadratowa.
11 maj 09:40
student: czyli AB jest zle ? czy nie sprawdziłeś. mnoże AB drugi raz i mi to samo wychodzi. Rozumiem że
A2 sie nie da zrobić a B2 jak ugryżć ?
11 maj 09:54
ania: AB dobrze, B też nie jest kwadratowa więc B2 też się nie da
11 maj 10:01
Krzysiek: AB dobrze,
skoro A2 nie da się zrobić bo nie jest macierzą kwadratową to czy da się wykonać B2 ?
11 maj 10:01
Student : dobra już kumam dzieki
11 maj 10:09
student: ej kolego przez wielkie S .....

ja tego jeszcze nie k u m a m

teraz probuje rzobic 2A
T+3B proszę o pomoc.
11 maj 10:21
Krzysiek: T−transponowanie
zamieniasz wiersze z kolumnami w macierzy A
i wtedy macierz AT będzie wymiaru 2 na 3
11 maj 10:24
ania:
2 0 0 −2 2 1 4 0 0 −6 6 3 −2 6 3
2 +3 = + =
−1 3 3 1 3 −1 −2 6 6 3 9 −3 1 15 3
11 maj 10:28
Artur z miasta Neptuna:
student −−− wybacz, ale z tego co widzę, to Ty nawet nie wiesz dla jakich macierzy (jakich
wymiarów) jakie działania są dozwolone
11 maj 10:30
student: i tak robię dzieki za pomoc, a teraz z innej beczki − mam jeszcze kilka zadań nad którymi
posiedzę i części pewno nie rozwiąze. siedze w Turcji co chwila mnie z neta wywala jakies
ichniejsze reklamy mi się tu ładują, wiem ze na tym forum za kase nikt nie robi zadan bo tu
juz trzeci semestr sie z Wami ucze, ale musze na jutro przynajmniej rozumiec te macieze a z
nikąd pomocy. jezelimożesz pomóc to mój @ yjzl@interia.pl − odezwiesz sie ? z gory dzieki
11 maj 10:32
%25253Cb%25253Estudent%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520kolego%252520ARURZE%252520czesciowo%252520masz%252520racje%252520nie%252520doko%2525C5%252584ca%252520znam%252520wszystkie%252520mo%2525C5%2525BCliwe%252520dzia%2525C5%252582anie%252520i%252520dlatego%25250A%252520zadaje%252520tu%252520pytania%252520mo%2525C5%2525BCe%252520nie%252520tak%252520jakbys%252520sobie%252520tego%252520zyczysz.%252520jezeli%252520chcesz%252520pom%2525C3%2525B3c%252520to%252520prosz%2525C4%252599%252520jezeli%25250A%252520nie%252520to%252520odpusc%252520sobie%252520z%2525C5%252582o%2525C5%25259Bliwe%252520uwagi.%252520zapraszam%252520na%252520%252540%25250A%25250A
11 maj 10:53
student: kolego Arturze oczywiście że nie mam macierzy w jednym palcu dlatego zadaję tutaj pytania może
nie do końca takie jakbys sobie tego kolega zyczył, wiec proszę o mniej złośliwości.
11 maj 11:05
student: no to ide na samolot, do następnego.
czekam na @
11 maj 11:42