*
Karolina: Funkcję f(x) = −x2+3x+4 zapisz w postaci kanonicznej i iloczynowej. Wyznacz jej przedziały
monotoniczności i zbiór wartości.
10 maj 22:20
Maslanek: xw = 3/2
yw = 25/4
Zatem y = −(x−3/2)2 + 25/4
Oraz y = −(x−4)(x+1)
10 maj 22:23
asdf: −x
2 + 4x − x + 4 = 0
−x(x + 1) + 4(x + 1) = 0
(4 − x)(x + 1) = 0
x
1 = 4
x
2 = −1
iloczynowa:
y = −(x + 1)(x − 4)
kanoniczna:
Δ = 9 + 16 = 25
10 maj 22:24
Maslanek: No jestem kozak, że zmieściłem to w trzech linijkach

Zaczynam być powoli z siebie dumny
10 maj 22:25
asdf: a ja w jednej: xw = 3/2 yw = 25/4 Zatem y = −(x−3/2)2 + 25/4 Oraz y = −(x−4)(x+1)
10 maj 22:27
Maslanek: Zabawnyś xD
10 maj 22:28
asdf: nie liczy się ilość tylko jakość
10 maj 22:29