....!
Karolina: Wybieg dla owiec jest prostokątem o wymiarach 6m x 12m. Chcemy zwiększyć jego długość i
szerokość o X m . Dla jakich wartości X powierzchnia nowego wybiegu będzie dwa razy większa od
powierzchni starego?
10 maj 22:05
Maslanek: P = 72
P' = 144
Zatem a=6
√2, b=12
√2
10 maj 22:08
Maslanek: Więc...

X = 6
√2 − 6 = 6(
√2−1)
10 maj 22:09
Mila: Źle.
11 maj 12:06
picia: mi wyszlo −9+3√17 czy to jest dobrze?
11 maj 12:34
krystek: (6+x)(12+x)=2*(6*12)
11 maj 12:37
krystek: Zał x>0
11 maj 12:38
ryś: (6+X)(12+X)=144
X
2+18X−72=0
Δ=612
√Δ=
√612
11 maj 12:38
Artur z miasta Neptuna: ryś źle to ogarniasz
idź się dokształć
11 maj 12:39
11 maj 12:45
asdf: założenie: a2 > a1→ a1 + x = a2
a1 = 6
b1 = 12
a1 * b1 = 72
a2 * b1 = 2(a1 * b1)
(a1 + x)b1 = 144
(6 + x)12 = 144
72 + 12x = 144
x = 6
a1 + x = a2
a2 = 12
sprawdzi ktoś?
11 maj 12:46
asdf: ŹLE ZROBIŁEM
! NIE CZYTAĆ
11 maj 12:47
picia: co Ci z tego wyszlo? o ile nalezy zwiekszyc te boki zeby pole wyszlo144?
11 maj 12:49
picia:
11 maj 12:49
asdf: założenia: a
2 > a
1 > 0 oraz x > 0
a
1b
1 = 72
a
2b
2 = 144
a
1 + x = a
2
b
1 + x = b
2
a
2b2= 2(a
1b
1)
a
2b
2=144
(a
1 + x)(b
1 + x) = 144
(6 + x)(12 + x) = 144
72 + 6x + 12x + x
2 = 144
x
2 + 18x + 72 = 144
x
2 + 18x − 72 = 0
√Δ =
√612
| | −18 + 6√17 | |
x1 = |
| = 3√17 − 9 = 3(√17 − 3) |
| | 2 | |
x
2 < 0
ODP: x = x
1 = ...
11 maj 12:53
asdf: sprawdzi ktoś?
11 maj 12:54
picia: mi wyszlo tyle samo tylko z lekka prostsze licznie.
(6+x)(12+x)=144
11 maj 12:58
asdf: już rozpisałem to tak, żeby nikomu się nie chciało domyślać
11 maj 12:59
Mila: picia, asdf −dobry wynik.
11 maj 14:33