Suma początkowych wyrazów ciągu geometrycznego. Zadanie z treścią...
V.Abel: W miasteczku jest 16300 osób. Przyjechała znana gwiazda. Jedna osoba przekaże o tym informację
kolejnym czterem w ciąg u15 min, a te cztery następnym czterem, również w 15 min. Po jakim
czasie wszyscy się dowiedzą? ? ?
Proszę o pomoc, robiłem sumą początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, za a1 wziąłem 1, a
q=4. Tylko coś mi nie ten tego...
Bardzo proszę o pomoc, no i zastanawiam się czy a1 może być równe 4 ? ? ?
10 maj 22:02
ania:
a
n=4
n−1
itd
około 8*15min = 2h
11 maj 07:55
V.Abel: Dzięki wielkie, miałem podobnie, tylko potrzebny był ten taki rozbudowany kalkulator by mieć 4
w podstawie logarytmu, ale dzięki wielkie raz jeszcze
11 maj 15:01