Układ równań
Kris_student: Jest to część zadania obliczeniowego ekstrema lokalne funkcji wielu zmiennych, ale nie o to
chodzi, nie pamiętam jak rozwiązać taki układ równań:
jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc bardzo z góry dziękuję.
10 maj 21:50
Bezimienny:
3x2−3=0
3x2=3
x2=1
x = −1 lub x = 1
−6y2+6=0
−6y2=−6
y2 = 1
y = −1 lub y = 1
10 maj 21:52
Kris_student: jest to błędna odpowiedź względem klucza niestety... x=0; y=1 ma być choć w jednym przypadku
10 maj 21:53
Maslanek: y=1 owszem. x=0 w życiu

Chyba, że z 3x=0 (pochodna pierwszego równania)
10 maj 21:55
Maslanek: 6x=0 , of koz
10 maj 21:55
Kris_student: @Maslanek niestety ma wyjść i tu przepraszam za wcześniejszy błąd minimum lokalne w pkt: (0,−1)
czyli:
x=0; y=−1
⎧ 3x2−3=0
⎩ −6y2+6=0
10 maj 21:58
Bezimienny: 0 na pewno nie wyjdzie z tego rownania wiec albo zrobiles zly uklad rownan albo blad w
odpowiedziach
10 maj 22:03
Kris_student: f(x,y)=x
3−2y
3−3x+6y+1
pochodna od x z czego y jest liczbą(stałą) wychodzi tak: 3x
2−3
pochodna od y z czego x jest liczbą(stałą) wychodzi tak: −6y
2+6
niestety układ równań wychodzi w ten sposób nie widzę tutaj innej możliwości,
ale oczywiście mogę się mylić.
10 maj 22:07
Kris_student: nikt nie wie?
10 maj 22:23
Krzysiek: po prostu jest błąd w odpowiedziach,
pochodne dobrze wyliczyłeś, więc jeżeli 3x2 −3 =0
do dla x=0 to nie zachodzi
10 maj 22:27
Kris_student: dobra dzięki wielkie zamykamy zadanie. powodzenia w innych wszystkim życzę
10 maj 22:29