Wzór Leibniza
Maslanek: Wzór Leibniza
Na wzór ogólny pochodnej n−tego stopnia...
Można zapisać to jako dwumian Newtona? Oczywiście pamiętając o tym, że zamiast potęgi
zwiększamy stopień pochodnej
Niech u=f(x), v=g(x)
Wtedy jeśli y=uv, to yn = (u+v)n?
10 maj 21:28
Maslanek: ?
11 maj 21:52
d: 52
20 wrz 13:29
b.: mamy
(a+b)1 = a1 b0 + a0 b1
(uv)' = u' v + u v' = u(1) v(0) + u(0) v(1)
gdzie u(1) = u', u(0) = u
może lepiej popatrzyć na
an bk (a+b) = an+1 bk + an bk+1
( u(n) v(k) )' = u(n+1) v(k) + u(n) v(k+1)
(takie wyrażenia dostaje się w dowodzie indukcyjnym), stąd podobieństwo wzorów...
czy chodzi Ci o to, czy się da tak to zapisać, żeby wzory Newtona oraz Leibniza były
szczególnymi przypadkami jednego wzoru?
20 wrz 14:44