matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
daga:
Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym a
1
=2 i S
9
=0.
10 maj 20:56
Maslanek:
2a
1
+8r
S=
* 9 = (a
1
+ 4r) * 9
2
0 = a
1
+4r 2= −4r r= −1/2.
1
a
n
= a
1
−
(n−1)
2
10 maj 20:58