Proszę o pomoc :)
Magda: Bardzo proszę o pomoc w zadaniach. Mam jutro z tego kartówkę a nic nie rozumiem...
Udowodnij równość :
a) 0,(90) +0,0(90)=1
b) 3,(6) x 0,(27)=1
c)420 x 840 = 1640
d) 279 x 927=2727
e) 35 +35+35 = 272
f) 45+45+45+45 = 84
10 maj 20:40
krystek: a) b) zamień na ułamki zwykłe
c)240*840=(2*8)40 i dlalej rób samodzielnie.
10 maj 20:45
picia: e) 35+35+35=35(1+1+1)=35*3=36=(271/3)6=272
10 maj 20:50
Magda: dalej nie kapuje, to ma być pod pierwiastkiem czy jak

wiem tylko że to ma wygladac mniej wiecej tak :
np. 5
25 x25
5 = 5
35
5
25 x (5
2)
5 = 5
25x5
5= 5
35
10 maj 21:18
Maslanek: 525 * 510 = 535
10 maj 21:20
Magda: no tu się pomylilam przy pisaniu. ale jak w takim razie będzie: 420 x 840 = 1640?
rozkladam na potegi tak jak w poprzednim i nie wychodzi..
10 maj 21:31
Arcane ShadowMaster: Rzeczywiście nie wychodzi.
Może pomyliłaś się przepisując albo dostałaś zły przykład.
10 maj 21:36
Magda: nie nie, tym razem na pewno się nie pomyliłam. A co z przykładem : 279 x 927 = 27 27?
doszlam do tego ze (33)9 x (32)27 = 312 x 329 i dalej nie wiem
10 maj 21:46
Arcane ShadowMaster: 327*354=(33)27
381=381
Zauważ że po znaku = zrobiłaś błąd. Bo 2727=(33)27
10 maj 21:49
Arcane ShadowMaster: Tam te liczby mają być w potędze bo nawiasu nie dałem
10 maj 21:50
Magda: dziękuje bardzo już wszystko zrozumiałam

i zrobiłam wszystkie zadania
10 maj 22:23
Arcane ShadowMaster: Proosze
10 maj 22:31