Algebra
Bezimienny: W jest podprzestrzenią przestrzeni R
4 i W = lin{(1,1,1,1), (1,−1,0,0)}
Znaleźć rzut ortogonalny m = (1,5,3,3) na podprzestrzeń W.
Jak znaleźć taki rzut
10 maj 20:39
10 maj 21:04
Bezimienny: Czy mogę zastosować to
http://www.matematyka.pl/177014.htm
m = (1,5,3,3)
v = (1,1,1,1)
u = (1,−1,1,1)
| | m◯v | | m◯u | |
rzut ortogonalny m = |
| v + |
| u = (1,5,3,3) |
| | |v|2 | | |u|2 | |
To dobrze jest i rzut może wyjść taki sam jak wektor
10 maj 21:07
Bezimienny: Aby znaleźć rzut wektora na podprzestrzeń W trzeba koniecznie wyznaczyć dopełnienie tej
podprzestrzeni W?
10 maj 21:09
Krzysiek: nie wiem czy koniecznie, ja taką metodę poznałem. wyznaczenie dopełnienia chyba nie jest takie
trudne i czasochłonne(?)
10 maj 21:12
Bezimienny: Nie jest trudne ale ja często robię proste błędy np w znakach

więc wole obliczać jak
najmniej bo myślę −2 a piszę +2
10 maj 21:14