help
aaab: korzystając z tożsamości ctg2α+1=1sin2α wyznacz wartości pozostałych funkcji
trygonometrycznych kata ostrego gdy ctg=17
10 maj 20:24
Maslanek: tg a = 7
| | sin a | |
Z podanej tożsamości wyliczasz sin. Wtedy tg a = |
| |
| | cos a | |
10 maj 20:29
krystek: Podstaw ctgα i wylicz sinα ze wzoru jedynkowego cosα, a tgα=7 jako odwrotna do ctgα
10 maj 20:30
aaab: sinα wyszło mi p4950 dobrze.?
10 maj 20:38
aaab: to pod pierwiatiem
10 maj 20:38
krystek: I licz dalej ,ja nie liczę nie widze licznika ułamka ( nad sin2α)
10 maj 20:41
aaab: 1 tam jest
10 maj 20:43
Maslanek: Lub −√49/50
10 maj 20:44
aaab: i cosα ze wzoru jedynkowego.?
10 maj 20:45
Maslanek: Niekoniecznie. Można liczyć z tg
10 maj 20:45
krystek: Kąt ostry więc −Up{.. odpada.
10 maj 20:46
Maslanek: Nie doczytałem
10 maj 20:47
krystek: ok
10 maj 20:48
aaab: moge sie dowiedziec ile wyszedl cos sprawdze czy tak jak mi
10 maj 20:49
Maslanek: cos a = sin a / 7
10 maj 20:50
aaab: moge prosic o pomoc jeszcze w dwoch zadaniach.?
10 maj 20:51
aaab: tak liczyłam
10 maj 20:51
krystek: zapisz.
10 maj 20:52
aaab: wiedząc ze α jest katem ostrym i tgα=2 oblicz wartosc wyrażeia 4cosα−sinα/3cosα+5sinα(ułamek to
jest tylko nic by wtedy nie bylo widac gdybym tak zapisala)
10 maj 20:54
Maslanek: Bo używasz dużego U na przyszłość

.
Może przez sprzężenie by się coś udało wskórać
10 maj 20:55
aaab: matma mnie przeraża...
czyli jak.?
10 maj 20:57
Maslanek: Pomnóż licznik i mianownik przez 3cos a − 5 sin a i podaj wynik
10 maj 20:59
krystek: | 4cosx−sinx | |
| A może podzielić licznik i mianownik przez cosx |
| 3cosx+5sinx | |
10 maj 21:00
Maslanek: No tak

Niegłupie...

Wiedziałem, że coś prostego musi być... Muszę w końcu wbić sobie do kapucyny takie rozwiązanie
10 maj 21:01
10 maj 21:01
krystek: W szkole średniej tryg obecnie jest po macoszemu traktowana , stąd problemy.
10 maj 21:03
Maslanek: −,−...
To do mnie? xd
10 maj 21:04
krystek: Ogólnie!
10 maj 21:07
Maslanek: Rozumiem, że nie umiem dzielić przez cos bo to za trudne...

Ale kurka, bez przesady xD
10 maj 21:07
krystek: Oj , po prostu nie zauważyłeś − zbyt daleko idące wnioski wysnuwasz ,ja tez czasem nie zauważam
łatwego "podejścia"do zadania.
10 maj 21:10
aaab: Dziękuje za pomoc popsuł mi sie komputer i nie wiem czy dam radę wrzucić to drugie zadanie ..
10 maj 21:10
aaab: Oblicz a−b gdy a=sin4α−cos4α, b=1−sin2α*cos2α dla α=60 stopni
10 maj 21:14
aaab: B=1−4sin... Poprawka
10 maj 21:16
Maslanek: a=sin
2−cos
2a
Prościej już?
10 maj 21:19
aaab: Nooo
10 maj 21:20
aaab: Dziękuje za pomoc
10 maj 21:25