roznica miedzy dlugoscia promienia okregu opisanego na trojkacie rownobocznym ABC i dlugoscia
promienia okregu wpisanego w ten trojkat wynosi 1dm. odcinek DE jest styczny do okregu
wpisanego i rownoleglydo boku AB (patrz rysunek)
a) w jakiej odleglosci od bou AB znajduje sie odcinek DE?
b) odlicz dlugosc odcinka DE
| 1/3h | ||
b) tg 60 = | ||
| 1/2 DE |
i ze to sa 2r to bardziej na inteligencje
| a√3 | ||
r = 1/3h oraz h= | ||
| 2 |
Można z podobieństwa trójkątów. h1 = 1/3h ⇒ k=1/3 ⇒ |DE| = 1/3 * |AB|.
O ile się nie pomyliłem, a mogłem
Jestem noga z geometrii xd